Gyártók Leépíti angliai gyárát a Honda

Leépíti angliai gyárát a Honda

Kuthi Áron | 2019.02.19 09:26

Leépíti angliai gyárát a Honda

Kemény lépésre határozta el magát a Honda, 2022-ben bezárja a dél-angliai Swindonban található gyárát. Közel 3500 embert kell addig elbocsátania a japán autógyártónak. A vállalat a hivatalos bejelentéssel február 19-én áll nyilvánosság elé, az értesülést elsőként a BBC brit közszolgálati csatorna hozta nyilvánosságra hétfőn.

Hirdetés

Swindonban és környékén a Honda a legnagyobb foglalkoztató, amely egyben Nagy-Britannia ötödik legnagyobb autóipari gyártóegysége. A kivonulás jelen pillanatban azt jelenti, hogy a japán vállalatnak nem lenne európai gyártási telephelye, mert Swindon az egyetlen Honda-üzem az EU területén. Kellemetlen fordulat, hogy a swindoni választókörzetben az emberek többsége 2016-ban épp az ország uniós távozására szavazott.

A Honda már a negyedik autógyártó, amely súlyos következményekkel járó döntést hoz a Nagy-Britanna Európai Unióból való kilépésének (brexit) fényében. 2018 decemberében a Nissan döntött amellett, hogy sunderlandi gyárában leállítja az X-Trail modell gyártását, a Jaguar Land Rover januárban döntött arról, hogy 4500 embert leépít, a Ford pedig ezer brit munkavállalótól szabadulna meg, ha megegyezés nélkül szakadna el az EU-tól a szigetország.

A swindoni gyárban tavaly 160 ezer jármű készült, itt gyártják a Civic és a CV-R modelleket. A Honda a teljes brit járműgyártás 10 százalékát adja.

Kiemelt Partnereink