Gyártók Itt a Daimler-botrány?

Itt a Daimler-botrány?

autopro.hu/B.B. | 2018.05.31 06:09

Itt a Daimler-botrány?

Kissé ismerős történet: akár hatszázezer Mercedest is érinthet a német prémiumgyártó lehetséges visszahívása, melyet a dízelmotorok emisszióját befolyásoló manipulációs szoftver használatának kérdőjelei miatt helyeztek kilátásba.

Hirdetés

Emissziós manipuláció gyanúja miatt akár hatszázezer járművet is visszahívni kényszerülhet a Daimler, szól a Der Spiegel értesülése. A lap szerint számos Mercedesben, köztük a népszerű C- és G-osztály példányaiban a VW-hez hasonló tiltott, károsanyag-kibocsátást befolyásoló szoftver dolgozhat.

Ahogy azt múlt héten megírtuk, a Daimler több ezer kisbuszt hív vissza a dízelbotrányhoz hasonló rendellenességek miatt, igaz, ezek esetében a német közlekedési hatóság, a KBA szerint nem történt jogsértés. Az ezt követő hírek már 120 ezer modellről szóltak, köztük az OM622-es sorozatú dízelmotorral szerelt Vito, illetve az OM626 szériával hajtott C-osztály példányaival. A hírek szerint ezeket az erőforrásokat a németek a Renaulttól szerezték be, majd továbbfejlesztették.

Ezt az értesülést követte a Der Spiegel beszámolója, melyben már 600 ezer érintett modellről írtak és egyben megemlítették, a német közlekedési minisztérium kérésére a KBA tovább folytatja Daimler modelljeinek vizsgálatát.

A Daimler nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket, egyben visszautasította a vádakat, melyek szerint trükkös megoldásokat alkalmazna a kipufogógázok kezelése során. A gyártó kiemelte, mindenben együttműködik a hatóságokkal, ennek értelmében Dieter Zetsche hétfőn találkozott Andreas Scheuer közlekedési miniszterrel is, hogy tisztázzák a helyzetet.

A Daimler egyébként 2016-ban, a VW dízelbotrányát követően önkéntes visszahívást hirdetett. A gyártó az akciót idővel hárommillió modellre, lényegében az összes európai Euro 5-ös és 6-os motorral szerelt termékére kiterjesztette.

Kiemelt Partnereink