Gyártók Beszippantottak egy olasz e-autómárkát a németek

Beszippantottak egy olasz e-autómárkát a németek

Kuthi Áron | 2018.12.10 12:16

Beszippantottak egy olasz e-autómárkát a németek

Először volt a torinói Tazzari Group, amely elektromos autókat gyártott. Aztán jöttek a fürge svájciak, és megbízást adtak a saját tervezésű e-autójuk legyártására. Nem bírták szusszal a melót az olaszok, inkább a németeknek passzolták tovább a svájci megrendelést. De ezzel a lendülettel az egész városi kiasautós szegmenstől megváltak. Viszlát, olasz Zero.

Hirdetés

Felvásárolta az észak-rajna-vesztfáliai, egyedi és kisszériás autókat tervező és gyártó vállalat, az Artega az olasz Tazzari Zerot, egyúttal átvette tőle a svájci Microlino gyártását is. Bár a tinói Tazzari Groupnak nagy tapasztalata van elektromos autók gyártásában, az irántuk megnövekedett igény gyors növekesését nem tudták kiszolgálni, ezért december elején bejelentették, hogy eladják a már piacon lévő Zero széria összes jogát a német Artegának.

Eddig úgy volt, hogy a svájci Micro Mobility Systems által fejlesztett, a BMW Isettát utánzó Microlinot is a Tazzari gyártja. A zürichi cég viszont rövid idő alatt tízezernél is több megrendelést kapott a városi elektromos kisautóból, így amellett döntöttek, hogy átigazolnak a németekhez. A Tazzarinál kizárólag a Microlino olaszországi importjoga maradt. A Microlino tehát mostantól 50-50 százalékban svájci-német koprodukcióban készül, a gyártószalag az észak-rajna-vesztfáliai Delbrückben jövő év januárjában indul. A legelső példányokat Svájcban dobják piacra, az első tulajdonosok a szigorúan az akár egy évet is várakoztatott előjegyzők köréből kerülnek ki, Olaszországban csak 2020-tól kezdődik az értékesítés.

A Tazzari valójában profiltisztítást végez a már piacon lévő - és kissé elavult formavilágot tükröző - elektromos kisautója gyártásának átadásával, a továbbiakban a Zero Opensky elektromos kabrió illetve a Superzero elektromos sportcoupé és roadster fejlesztésére koncentrálnak.

Nyitókép: Tazzari Superzero

Kiemelt Partnereink