Gyártók 60 ezer dízeles Zafira, Insignia és Cascada után vizsgálódnak

60 ezer dízeles Zafira, Insignia és Cascada után vizsgálódnak

autopro.hu/Sz.K. | 2018.07.21 08:25

60 ezer dízeles Zafira, Insignia és Cascada után vizsgálódnak

Az utóbbi napokban ismét több autógyártó is gyanúba keveredett emisszióügyben, legújabb szereplőként az Opelről derült ki, hogy befolyásolhatta a károsanyag-kibocsátási értékek valódiságát – legalábbis erre utal, hogy a német Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) három, Euro-6 besorolású modellt vont vizsgálat alá.

Hirdetés

Lehet, hogy az Opelnek is van takargatnivalója a dízelbotrány kapcsán, az elkövetkező néhány napban három modellnél vizsgálják a kipufogógázokat.

A német szövetségi közlekedési minisztérium szóvivője kijelentette, hogy hivatalos nyomozás indult az Opellel szemben három Euro-6 besorolású motorja modellje miatt. Bár a meghallgatásról egyelőre nem érkeztek hivatalos információk, egyben a gyártó sem kívánt nyilatkozni, az ismert, hogy világszerte nagyjából 60 ezer dízeles Zafira, Insignia és Cascada lehet érintett.

Az Opel felülvizsgálatoknak ez a második hulláma. 2016-ban a német Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) több gyártó autóján rendelt el javításokat. Az intézkedés 630 ezer gépjárművet érintett, melyek közül 90 ezer Opel volt. A problémás modellek akkor is a Zafira Tourer, az Insignia, és a Cascada voltak.

A két évvel ezelőtti vizsgálatban egy, a Bosch által beszállított kipufogógáz-tisztító rendszer volt problémás, az ugyanis bizonyos hőmérséklet felett kikapcsolt. A legtöbb autónál ez a határérték 10 Celsius-fok alatt, míg az Opelnél 17 Celsius-fok volt. Ennek köszönhetően az akkori Insigniák nitrogénoxid-kibocsátása többszöröse volt a megengedett értékeknek.

Jelenleg folyik a problémás modellek önkéntes átalakítása. Az új kipufogógáz-tisztító szoftver 2016 nyara óta hatékonyan működik, így csökkent a nitrogénoxidok emissziója is.

A többi autógyártótól eltérően az Opel ellen korábban nem nyomoztak és elkerülte a kötelező visszahívást is.

Kiemelt Partnereink