Gyártók 5G technológiát tesztel a Volkswagen

5G technológiát tesztel a Volkswagen

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.23 12:21

5G technológiát tesztel a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

Újabb lépést tett a VW a teljesen hálózatba integrált gyárak kialakítása felé. Lokális 5G hálózat érhető el a vállalat elsőszámú, wolfsburgi üzemében, amely a teljes fejlesztési tesztelési részlegeket lefedi. A projekt során kiderül, megérett-e már a technológia, hogy teljesítse a sorozatgyártás szigorú feltételeit.

Hirdetés

A célirányosan kialakított 5G hálózatok stabilan hozzák a biztonságos és késleltetésmentes adatáramlást, így az okosgyárak koncepciójának alapját képzik, ezért a Volkswagen is aktívan kísérletezik vele az Accelerate stratégia keretében. Az elképzelés célja a gyárak optimalizálása, rugalmasabbá és hatékonyabbá tétele. Az 5G azzal segíti, hogy lehetővé teszi például intelligens robotok, önvezető szállítórendszerek, hálózatba kapcsolt üzemirányítás bevezetését, valamint a kész autók vezeték nélküli szoftveres konfigurációját. A wolfsburgi projekt mellett a The Transparent Factory, azaz „átlátható gyár” néven fut egy drezdai kísérlet is egy gyáron belüli „5G-szigettel”.

Azonnali adatátvitel

A Volkswagen wolfsburgi üzemében jelenleg ötezer robot dolgozik számos egyéb rendszer mellett, melyek monitorozásához és vezérléséhez a jövőben biztonságos és valós idejű adatátvitel szükséges. A hálózati késleltetést az 5G például a wifihez képest jelentősen csökkenti: gigabites nagyságú adatátvitel mellett mindössze egy ezredmásodperc a késleltetési idő, ami megbízhatóan tartható.
Egy jó kiindulópont a teszteléshez a szoftverek vezeték nélküli feltöltése a legyártott autókra. A digitalizáltság és a konnektivitás mai fokán rengeteg adatot kell betáplálni az autókba, az 5G pedig ezt a feladatot is gyorsan és rugalmasan megoldja.

A Volkswagen konfigurációja

A Volkswagen Csoport informatikai vezetője, Beate Hofer szerint a hatékony vezeték nélküli kommunikáció lesz a rugalmas gyártás alapja a jövőben, az Ipari Dolgok Internete (IIoT) által. Ennek egy ígéretes csatornája lehet az 5G, így a vállalat átfogó tapasztalatot igyekszik szerezni a használatában.
Terveik szerint a wolfsburgi gyár egész, 6,5 négyzetkilométeres területén ki fognak alakítani 5G lefedettséget. Ebben az üzemben 3,7 és 3,8 gigahertz közötti, privát frekvenciát alakítottak ki 100 megahertzes sávszélességgel, a Nokia segítségével. A kizárólag a gyár által, csak termelési célokra használt frekvencia lehetővé teszi a zavartalan, stabil működést.
Nemrég létrehoztak egy 5G szigetet a drezdai Transparent Factory létesítményben is, ahol kísérleti, kis léptékű gyártás során tesztelik az innovatív technológiákat, jelenleg egy VW ID.3-as szérián, de kísérleteznek vezető nélküli szállítási rendszerekkel is a Porsche, az Audi és a Drezdai Műszaki Egyetem közreműködésével, német állami támogatással. Az önjáró szállítórendszerek egy felhőbe továbbítanak adatokat a környezetükről az 5G segítségével, ahonnan egy számítógép kiszámítja a gyártott autóhoz vezető utat, majd visszaküldi az adatokat a robotoknak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink