Gyártók 53 százalékkal növeli árbevételét az egri ZF

53 százalékkal növeli árbevételét az egri ZF

MTI | 2010.11.03 14:21

53 százalékkal növeli árbevételét az egri ZF

Az elmúlt évhez képest 53 százalékkal növeli árbevételét az Egerben működő, sebességváltókat gyártó ZF Hungária Kft., illetve a kormányműveket gyártó ZF Lenksysteme Kft. – jelentette be a ZF Hungária elnök-vezérigazgatója szerdán Egerben.

Hirdetés

A 2009-es 231 millió eurós forgalomhoz képest az idén 353 millió eurónyi árbevétellel számolnak – közölte Ulrich Diller. Az év végéig 163 új munkahely jön létre a két járműipari cégnél, amelyeknek anyavállalata a világ egyik legnagyobb hajtástechnológiai gyártója.

A cégvezető elmondta: soha nem volt olyan mértékű rendelésállományuk, mint az idén. Ez azt jelenti, hogy már a jövő év első negyedévének a termelését is lekötötték a partnereik. A járműipar válságát követően most Kína, Oroszország, Brazília és India a fejlődés motorja. Ugyanakkor Európából is egyre több megrendelést kapnak, leginkább teherautó, kisteherautó és busz sebességváltókra, illetve luxusautó kormányművekre.

Mindennek nyomán 2011-ben már 389 millió forintos árbevétellel számol a cég, ez újabb 10 százalékos növekedést jelent. Mivel a sebességváltók és kormányművek alkatrészeinek felét belföldi gyártóktól szerzik be, a beszállítóiknál legalább kétszer annyi új munkahely jön létre mint a ZF-nél. Az egri üzemekben az év végén már 1241-en dolgozhatnak, míg a beszállítóknál legalább 4 ezer ember foglalkoztatásával számolnak – fűzte hozzá az elnök-vezérigazgató.

Ulrich Diller hangsúlyozta, hogy rendkívül fontosnak tartják a szakképzést, jelenleg is 46 fiatal gyakorlati képzését végzik saját tanműhelyükben. Ugyanakkor a legnagyobb gondként említette, hogy a bankok óvatos hitelpolitikája miatt egyes beszállítóik nem tudják finanszírozni a termelés felfuttatását.

A ZF 1995-ben vásárolta meg a Csepel Autó egri sebességváltó gyárát. Azóta, mintegy 200 millió eurónyi fejlesztést hajtott végre a cég az egri telephelyen.

Kiemelt Partnereink