Gyártók 2039-től csak klímasemleges cégek szállíthatnak be a Mercedes-Benznek

2039-től csak klímasemleges cégek szállíthatnak be a Mercedes-Benznek

autopro.hu/V.M. | 2020.12.10 07:23

2039-től csak klímasemleges cégek szállíthatnak be a Mercedes-Benznek

Fotó: Daimler Global Media Site

A Mercedes-Benz Cars az Ambition 2039 keretein belül kevesebb, mint húsz éven belül karbonsemlegessé akarja alakítani ellátási láncát. Ennek megfelelően szorosan együttműködik partnereivel, különös figyelmet fordít az akkumulátorgyártás zöldítésére, és 2039-től kizárja az alkatrészeket nem klímasemlegesen készítő beszállítókat.

Hirdetés

Az Ambition 2039 fő célkitűzése, hogy 2039-re a Mercedes kínálata kizárólag karbonsemleges autókból álljon, ez pedig nem lehetséges az alkatrészellátás megreformálása nélkül. A folyamatban lévő elektromos átmenet azonban azt jelenti, hogy növekszik az autógyártás energiaigénye. Egy akkumulátoros elektromos autó előállítása kétszer olyan szén-dioxid-intenzív mint egy belső égésű motorosé, főként a telepeknek betudhatóan. A Mercedes éppen ezért törekszik a gyártás során keletkező szén-dioxid mennyiségének csökkentésére.

A vállalat már most is tesz a 2039-es cél elérése érdekében. A 2021-ben érkező EQS tisztán elektromos szedánba szén-dioxid-semlegesen gyártott akkumulátorcellákat fognak szerelni. A kompakt és középkategóriás villanyautókhoz szabott, tervezés alatt álló Mercedes-Benz moduláris architektúrára (MMA) épülő típusokhoz beszállító cégek kiválasztásának kritériumai között pedig a szén-dioxid-emissziót is szerepeltetik.

A beszállítók fele már csatlakozott

A Mercedes-Benz Cars mintegy kétezer beszállítójának már közel fele írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy a jövőben kizárólag klímasemleges alkatrészeket fognak szállítani. Ezekhez a cégekhez kötődik az autógyártó alkatrészbeszerzésének több mint fele.

A Mercedes jelenleg egy olyan rendszer felállításán is dolgozik, amivel nyomon követhetik majd a szén-dioxid-emisszió időbeli alakulását. Ezenkívül azokkal a vállalatokkal, melyek még nem kötelezték el magukat a karbonsemlegesség mellett, együttműködve stratégiát dolgoznak ki a kibocsátás lejjebb szorítására.

Legkésőbb 2039-től csak olyan alkatrészeket fognak felhasználni a Mercedes-Benz autókban, melyek előállítása karbonsemleges módon történt.

Nagy figyelem a kritikus területeken

Közlése szerint a Mercedes különös figyelmet fog fordítani az akkumulátorcellákra, illetve az acélból vagy alumíniumból készült részegységekre, mivel ezekből eredeztethető egy tisztán elektromos autó gyártása során légkörbe kerülő szén-dioxid körülbelül 80 százaléka.

A Mercedes már megállapodott a kínai CATL és a Farasis Energy vállalatokkal olyan akkumulátorcellák szállításáról, amiket kizárólag megújuló energiaforrásokkal generált elektromos áramot használva készítenek. Ez 30 százalékkal csökkenti az akkumulátor szén-dioxid-lábnyomát. Következő lépésként az ellátási lánc más szintjeire is kiterjesztik a karbonsemlegességet.

Anyaghasználat terén a stuttgarti autógyártó azon van, hogy kevesebb elsődleges nyersanyagot és több másodlagos anyagot használjon az elektromos hajtáslánc elemeiben.

Minden gyárat klímasemlegessé alakítanak

A Mercedes-Benz minden üzemében – beleértve az akkumulátorgyárakat is – klímasemleges módon fog folyni a termelés 2022-től. Az emisszió-semlegességet számos úton, például az energiafogyasztás csökkentésével vagy megújuló energiaforrások használatával kívánják elérni.

A Mercedes-Benz célja, hogy 2030-ra plug-in hibridek, valamint teljesen elektromos autók tegyék ki eladásainak több mint felét.

Kiemelt Partnereink