Gyártók 2030-tól csak elektromos autókat gyárt a Fiat

2030-tól csak elektromos autókat gyárt a Fiat

autopro.hu/P.B. | 2021.06.07 12:20

2030-tól csak elektromos autókat gyárt a Fiat

Fotó: FCA Pressroom

Jelenleg egyetlen személyautó, a Fiat 500-as létezik teljesen elektromos változatban a Stellantis-hoz tartozó olasz márkánál. 2030-ra ez radikálisan meg fog változni, öt év alatt ugyanis a teljes kínálatát elektrifikálja az OEM.

Hirdetés

Olivier Francois, a Fiat vezérigazgatója szerint a vállalat célja, hogy kihasználja az akkumulátorgyártás csökkenő költségeit, azaz profitáljon abból, hogy képes már olcsóbb akkukat előállítani, mint pár éve – a folyamat pedig folytatódik tovább.

A tisztán elektromos 500-as mellett az E-Ducato alkotja a Fiat elektromos kínálatát, ehhez szakértők szerint elsőként a Panda fog csatlakozni – a 2019-ben bemutatott Centoventi tanulmányautóból lehet az elektromos Panda – írja az electrive.com.

Elektrifikáció konszernszinten

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Stellantis korábbi tervei szerint 2021 végére a jelenlegi 29-ről negyvenre nőne az elektromos modelljeinek száma, míg 2025-re majdnem az összes modelljüknek lesz elektrifikált verziója – plug-in hibrid vagy tisztán.

Egészen pontosan Európában a modellek 98, az Egyesült Államokban pedig 96 százaléka rendelkezik majd tisztán elektromos vagy plug-in hibrid verzióval, míg 2030-ra minden földrajzi területen, minden szegmens összes modelljének lesz elektrifikált kivitele.

Kiemelt Partnereink