Gyártók 2030-ra a Mazda minden modellje elektrifikált lesz

2030-ra a Mazda minden modellje elektrifikált lesz

autopro.hu/P.B. | 2021.06.18 15:19

2030-ra a Mazda minden modellje elektrifikált lesz

Fotó: Inside Mazda Newsroom

A tervek szerint 2025-re saját elektromos platformot fejleszt ki a Mazda, valamint addigra három új modellt dob piacra a gyártó, ezek mellett pedig öt plug-in hibrid és öt full hibrid is érkezik a japán OEM-től.

Hirdetés

A Mazda 2025-ben mutatná be a tisztán elektromos autókhoz kifejlesztett platformját, ami a Skyactiv EV Scalable Architecture nevet fogja viselni. A név utal arra, hogy az architektúra az autók méretéhez igazodik majd. 2030-ra a Mazda összes modellje „valamilyen szinten” elektrifikált lesz.

A fenti megfogalmazás alapján számos hibridre is lehet számítani a gyártótól, és valóban, a Mazda másokhoz képest viszonylag alacsony arányban tervez tisztán elektromos modellekkel: 2030-ra a típuspalettájuk 25 százaléka áll majd teljesen elektromos autókból a tervek szerint.

Már a saját platform előtt is beindul az elektromos offenzíva

A Mazda egyetlen tisztán elektromos modellje, az MX-30 a Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture nevű platformra épült, melyet a Toyota technológiájával fejlesztett ki a gyártó, és inkább a hibridekhez igazítottak. Erre a platformra fognak épülni a Mazda elektromos autói 2025-ig, a gyártó ugyanis a saját architektúra bevezetése előtt is ráfekszik az elektromos átállásra.

A japán OEM saját vállalása szerint 2050-re válik karbonsemlegessé. Emellett az autonóm technológiák felé is nyit a vállalat, ezen a területen a többi japán autógyártóval közösen zajlanak a fejlesztések – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink