Gyártók 2025-ben dobják piacra az első elektromos Suzukit

2025-ben dobják piacra az első elektromos Suzukit

autopro.hu/P.B. | 2022.07.08 09:19

2025-ben dobják piacra az első elektromos Suzukit

Fotó: Suzuki Media

A Maruti Suzuki azt tervezi, hogy 2025-ben megkezdi első tisztán elektromos autójának tömegpiaci értékesítését. Az indiai OEM a következő hét-tíz évben teljesen be akarja fejezni a hagyományos hajtású autók gyártását.

Hirdetés

A Maruti Suzuki technológiai igazgatója, CV Raman egy interjúban beszélt a vállalat elektromos átállásáról. Mint emlékeztetett rá, az indiai gyártó már 2020 áprilisában leállította a dízelautók gyártását. A jövőben a Maruti Suzuki elektromos és hibrid autókra, valamint földgázzal vagy bioüzemanyaggal hajtott belső égésű járművekre fog támaszkodni.

„A következő évtizedben minden járművet átalakítunk. Nem lesznek tisztán benzines autóink: tisztán elektromos, CNG-s vagy bioüzemanyagokkal hajtott autóink lesznek” – mondta Raman, aki azonban nem részletezte, hogy a hajtáslánc-keverékben milyen eloszlást vár a gyártó.

Indiában még nem annyira megy az elektromos átállás

Nem véletlen, hogy a gyártónál sem tudják még, hogy mekkora arányban lesz a kínálatukban tisztán elektromos modell: Indiában sok vásárló számára még nehezen képzelhető el a teljesen elektromos járművekre való átállás. Egy jelentés szerint a magasabb vételár akadálya mellett az indiaiak több mint 60 százaléka parkol az utcán, és csak 20-25 százalékuk fér hozzá töltőállomásokhoz.

Ezenkívül az indiai energiatermelésnek tisztábbnak kell lennie ahhoz, hogy az elektromos járművek valóban hozzájáruljanak az éghajlatváltozás mérsékléséhez – jelenleg a megtermelt villamos energia körülbelül 70 százaléka szénből származik.

A Suzuki kétirányú megközelítést alkalmaz Indiában: egyrészt a japán autógyártó Suzukiként tevékenykedik (és akkumulátorgyár építését tervezi Indiában), másrészt a Maruti Udyong felvásárlásából létrejött Maruti Suzuki leányvállalat révén is aktív az országban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink