Gyártók 11 millió eurós magánutakkal nem tud elszámolni az autóipari vezér

11 millió eurós magánutakkal nem tud elszámolni az autóipari vezér

MTI | 2019.06.05 15:12

11 millió eurós magánutakkal nem tud elszámolni az autóipari vezér

Carlos Ghosn feje felett gyűlnek a fekete fellegek: jelenleg is házi őrizetben van Japánban, most pedig 11 millió eurót kérnek rajta számon. A Renault „gyanús kiadást” talált a Nissannal közös hollandiai leányvállalatnál.

Hirdetés

A Renault-Nissan B.V. (RBNV) leányvállalatot, amelynek fele-fele arányban tulajdonosa a Renault és a Nissan, Carlos Ghosn hozta létre. A Nissan hónapok óta azt állítja, hogy a struktúra célja azt volt, hogy elfedje az elnök-vezérigazgató magáncélú kiadásait.

A francia autógyártó novemberben kezdeményezett belső vizsgálatot a korábbi kiadásait illetően, miután Carlos Ghosn volt elnök-vezérigazgatót Japánban pénzügyi visszaélések gyanújával letartóztatták. Ennek a vizsgálatnak a részenként találtak rá a gyanús összegekre az RNBV hollandiai leányvállalatnál.

A vizsgálat során az derült ki, hogy 11 millió euróért fedezte Carlos Ghosn magánútjait repülőgépeken, valamint magánkiadásait és adományait.

Az ügyvéd hárít

A Renault felkérte képviselőit, hogy az RNBV vezetőségében együttműködő Nissan-képviselőkkel együtt tegyék meg a szükséges jogi lépéséket Hollandiában. Carlos Ghosn francia ügyvédje visszautasította az átláthatatlanságra vonatkozó vádakat.

– Igazolatlan kiadásokról beszélnek, de nem mondják meg, pontosan melyekről. Hogyan tudnánk válaszolni egy jelentésre, amelyet elrejtenek előlünk? – mondta szerdán Jean-Yves Le Borgne, aki szerint amint kézhez kapja a jelentést, Carlos Ghosn választ fog adni minden kérdésre.

Rájár a rúd

Carlos Ghosn ellen már négy ügyben indított eljárás a japán igazságszolgáltatás: december elején amiatt emeltek vádat, hogy a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelmet szerepeltetett az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett. Az ügyészség azzal is megvádolta a 65 éves üzletembert, hogy nem megfelelően látta el a vezérigazgatói feladatokat és megkárosította a Renault céggel szövetségi viszonyban álló Nissant, amelynek szintén elnöke volt.

Jelenleg házi őrizetben van

A Renault vádjai feltételezhetően megnehezítik a védelem feladatát a japán eljárásban. Több hónapos előzetes letartóztatás után Carlos Ghosn jelenleg házi őrizetben van Tokióban, tagad minden vádat, s azt állítja, hogy a Nissan összeesküvésének áldozata.

Az esküvőjét is a Renault fizethette

A volt elnök-vezérigazgató ellen a belső vizsgálatot követően februárban már Franciaországban is eljárás indult, amiért 50 ezer eurós "személyes kedvezményt" kapott a Versailles-i Kastéllyal kötött szponzori szerződés keretében. A gyanú szerint Carlos Ghosn a Versailles-i Kastélyban 2016-ban rendezett esküvőjét a Renault-val fizettette ki.

Kiemelt Partnereink