Gyártók 104 tonnás kamionokat tesztelnek a finnek

104 tonnás kamionokat tesztelnek a finnek

autopro.hu/B.B. | 2016.05.25 09:10

104 tonnás kamionokat tesztelnek a finnek

A skandináv ország hivatalnokai a fakitermelők munkáját könnyítik meg azzal, hogy lehetőséget adtak a nem hétköznapi szerelvény használatára.

Hirdetés

Lassan divat lesz egyre hosszabb és nehezebb kamionokat tesztelni: a hagyományosnál 6,5 méterrel hosszabb Eurocombit többek között már Hollandiában és Spanyolországban is tesztelték, ám van olyan ország, ahol a súlykorlátozással bánnak rugalmasan: Finnországban, ahol a fakitermelés jelentős iparágnak számít, az aszfaltburkolat nélküli utakon már eddig is legális volt a legfeljebb 84 tonna össztömegű teherautók használata.

A kamionhirek.hu szerint a skandináv országban most még egy ennél is nagyobb szerelvény használatát teszik lehetővé, ugyanis egy 104 tonnás monstrum tesztelése kapott zöld lámpát. A Scania R730-as, V8-as, alvázas teherautójára épülő gép a legrövidebb fülkét kapta, hogy minél több 4-4,5 méteres farönk férjen a kabin mögé. Az öttengelyes kamion pótkocsijára további két vagy három sor faanyag rakodható. Mivel az első kettő és az utolsó tengelyek kormányozhatóak, így a nem hétköznapi jármű viszonylag jól irányítható marad és az útburkolatban sem okoz nagy kárt.

Kiemelt Partnereink