Archív Súlyosbodó nyersanyaghiányra figyelmeztetnek elemzők

Súlyosbodó nyersanyaghiányra figyelmeztetnek elemzők

autopro.hu/V.M. | 2021.09.08 09:17

Súlyosbodó nyersanyaghiányra figyelmeztetnek elemzők

Fotó: Volkswagen Newsroom

Benchmark Mineral Intelligence piacelemző vállalat nemrég arra figyelmeztetett, hogy a jövőben tovább fog súlyosbodni az akkumulátorok gyártásához szükséges alapanyagok piacán fennálló kereslet-kínálati különbség.

Hirdetés

Kínán kívül Európában és Észak-Amerikában áll kiépítés alatt jelentős termelőkapacitás lítiumion akkumulátorcellák készítéséhez. Európában 2030-ra 778, míg Észak-Amerikában 499 gigawattóra gyártókapacitás fog kiépülni 2030-ra.

A Benchmark szerint, bár 2018 óta Európában és az USA-ban is jelentősen nőtt az akkumulátorgyártásra irányuló befektetések összege, az nem párosult nagyobb beruházással a nyersanyagbányászatban és -feldolgozásban.

A vállalat előrejelzése szerint ez azt fogja eredményezni, hogy 2030-ra Észak-Amerika évente 225 ezer tonnával, míg Európa évente 500 ezer tonnával kevesebb lítiumhoz juthat, mint amennyire szüksége lenne.

„Egyszerűen hiányzik annak a felismerése, hogy mennyi lítium kell ahhoz, hogy tovább nőhessen az elektromos járművek iránti kereslet” – fejtette ki Cameron Perks, a Benchmark vezető elemzője, aki szerint a befektetőknek meg kell érteniük, hogy most egy teljesen más világot élünk, ahhoz képest mikor az árak alacsonyak voltak. „Következni fog egy tartós, az előző néhány évinél magasabb árakkal jellemezhető időszak.”

Perks egyúttal rávilágított, hogy a döntéshozóknak tudatosítania kell a hiány súlyosságát, illetve, hogy mennyi időbe és pénzbe kerül egy bánya beindítása – olvasható a Green Car Congress oldalán.

Kiemelt Partnereink