Archív Soha nem volt még ilyen pesszimista a német autóipar

Soha nem volt még ilyen pesszimista a német autóipar

autopro.hu/P.B. | 2020.05.05 04:21

Soha nem volt még ilyen pesszimista a német autóipar

Fotó: Pixabay

A hír időzítése azért is érdekes, mert Angela Merkel német kancellár kedden tart konferenciát az autóipar vezetőivel, hogy megoldást keressenek a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére. Hasonló mértékű negatív hangulat a 2008-as válságban fordult elő, de ennél rosszabb adatokra még nem volt példa.

Hirdetés

A 75 autóipari szereplő megkérdezésével készült felmérés szerint az autóipari üzleti index mínusz 85,4 pontra zuhant a márciusi mínusz 13,2-ről. 2009-ben „csak” mínusz 82,9 pontig csökkent ez a mutató.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) vezetője, Klaus Wohlrabe elmondta, hogy az intézet még soha nem mért ilyen negatív adatokat az autóiparban.

A német autóipar jelenleg 45 százalékos kihasználtsággal üzemel, és az exportra, a termelésre és a megrendelésekre vonatkozó előrejelzések mind kedvezőtlenek.

Kedden állapodhatnak meg az iparág megsegítésében

Bár Steffen Seibert német kormányszóvivő szerint Angela Merkel kedden semmi konkrétumot nem fog bejelenteni, az autóipari vezetőkkel tartott konferencián minden bizonnyal az iparág állami megsegítéséről lesz szó. A megbeszélésen részt vesz Olaf Scholz pénzügyminiszter és Peter Altmaier gazdasági miniszter is.

Merkel és Scholz már egy ideje dolgoznak az autóipar megsegítését célzó csomagon, amiről eddig olyan információk szivárogtak ki, hogy nagyobb pénzügyi támogatást adnának az elektromos autót választó vásárlóknak. A gazdasági csomag bejelentése Scholz szerint május végén, június elején várható.

Nagyon megsínyli a válságot Németország

Számos negatív hír érkezett Németországból az elmúlt hetekben, legutóbb az autopro.hu is beszámolt róla, hogy háromszázezernél is többen veszítették el az állásukat áprilisban Németországban a koronavírus-járvány miatt, ezzel a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 5,8 százalékra emelkedett.

Előrejelzések szerint Németország hazai összterméke (GDP) az idén minden korábbinál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal csökkenhet, a mélypont pedig a második negyedévben lehet, a német gazdaság teljesítménye az április-júniusi időszakban 11 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól.

A harmadik negyedévtől egészen a vizsgált időszak végéig, 2021 utolsó negyedévéig mérsékelt ütemű, de folyamatos növekedés várható, jövőre már 5,2 százalékkal növekedhet a német GDP.

Kiemelt Partnereink