Archív Rekordmagas a gázolaj ára Németországban

Rekordmagas a gázolaj ára Németországban

autopro.hu/P.B. | 2022.01.13 11:20

Rekordmagas a gázolaj ára Németországban

Fotó: Pixabay

Németországban a dízelüzemű autót vezetőknek jelenleg több pénzt kell fizetniük üzemanyagukért, mint valaha. Még a szakértők sem tudják megjósolni, hogyan alakulnak az árak, elképzelhető, hogy rövidesen újabb csúcsot dönt majd a gázolaj ára.

Hirdetés

2021 őszén globális szinten növekedésnek indultak az üzemanyagárak, Európában különösen érezhetővé vált ennek hatása. Mint ismert, Magyarország hatóságilag maximalizálta a benzin és a gázolaj árát 480 forintban, de hasonló intézkedéseket hoztak a horvátok is, míg Lengyelországban adócsökkentéssel próbálkoznak.

Bár decemberben ideiglenesen csökkenés volt megfigyelhető, 2022 rögtön áremelkedéssel kezdődött, a folyamatnak pedig nincs vége. Németországban így már rekordmagasra emelkedett a gázolaj ára, literenként országos átlagban 1,584 euróba került, ez január 11-ei árfolyamon 566 forintnak felel meg.

Összetett az oka a rekordárnak

A gázolaj árának emelkedésében minden benne van: a tipikus szezonális emelés, a magas olajár és a szén-dioxid-adó 2022-es emelése – mondja Jürgen Albrecht, az ADAC üzemanyagszakértője. Az olajár a kazah helyzet miatt ugorhatott meg, míg az adóemelés literenként 1,5 centes drágulást okozott.

Németországban jóval több adót vetnek ki a gázolajra, mint a benzinre, így normálesetben körülbelül húsz centtel (71-72 forinttal) kellene drágábbnak lennie ezen az üzemanyagtípusnak, ehhez képest a benzin literenként ára átlagosan 7,5 centtel alacsonyabb.

Akár csökkenés is jöhet, de további rekordok is lehetnek

Albrecht szerint nem lehet megjósolni, mit hoz a 2022-es esztendő. Mint fogalmazott, az olajár nem egyirányú út, az ára csökkenhet és nőhet is az évben, attól függően, hogyan alakul a koronavírus-járvány és a világpolitikai helyzet – írja az Automobilwoche.

A szakértő szerint annyi bizonyos, hogy izgalmas év előtt állunk, sok a bizonytalanságot növelő tényező – az üzemanyagárak tekintetében is.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink