Archív Nyugati nemzetközi infrastruktúra-hálózattal ellensúlyoznák Kínát

Nyugati nemzetközi infrastruktúra-hálózattal ellensúlyoznák Kínát

MTI | 2021.03.29 18:23

Nyugati nemzetközi infrastruktúra-hálózattal ellensúlyoznák Kínát

Fotó: Pexels

Joe Biden amerikai elnök felvetette Boris Johnson brit miniszterelnöknek telefonbeszélgetésükben, hogy a világ demokratikus államainak is létre kellene hozniuk egy olyan nemzetközi infrastruktúra-hálózatot, amilyen a kínai „egy övezet, egy út kezdeményezés" (BRI), mert ezeknek az országoknak is szükségük van egy ilyen projektből fakadó előnyökre.

Hirdetés

Erről maga az elnök számolt be újságíróknak, bár nem fejtette ki jobban az ötletét. A telefonbeszélgetésről szóló fehér házi közlemény nem tett rá utalást, Kínával kapcsolatban csak annyit tartalmazott, hogy a két ország intenzíven együttműködik külpolitikájukban, ezen belül Kínával szembeni politikájukban

A BRI egy 2013-ban elindított, többezer milliárd dolláros infrastruktúraépítési terv Kelet-Ázsiától Európáig. Mintegy 140 ország írt már alá Pekinggel együttműködési megállapodást a tervvel kapcsolatban, és a tavalyi év közepéig összesen 3700 milliárd dollár értékű, konkrét beruházási terv született, noha ennek egy részét felülvizsgálták és csökkentették a koronavírus-járvány és amiatt, hogy a részes országok utólag vagy túl drágának, vagy fölöslegesnek, vagy szuverenitásukat túlságosan korlátozónak tartottak egyes terveket. Mindazonáltal a kezdeményezés várhatóan jelentősen növelni fogja Kína gazdasági és politikai befolyását ebben a hatalmas térségben, ami aggasztja az Egyesült Államokat, de más országokat is.

Valószínűleg nem független Biden ötletétől az, hogy korábban azt mondta: meg akarja akadályozni, hogy Kína - az Egyesült Államokat megelőzve - a világ legerősebb országává váljon, és ehhez óriási beruházások kellenek.

Kiemelt Partnereink