Archív Nagyot csökkent az Aston Martin vesztesége tavaly

Nagyot csökkent az Aston Martin vesztesége tavaly

MTI/autopro.hu | 2022.02.24 11:23

Nagyot csökkent az Aston Martin vesztesége tavaly

Aston Martin Vantage Roadster | Fotó: Aston Martin Lagonda Media

Jelentősen csökkent az Aston Martin brit luxusautó-gyártó vesztesége 2021-ben a megelőző évhez képest részben eladásainak a növekedésére. A cég szerdán bizakodóan vélekedett az idei évről, amikor több új, nagyobb nyereséggel értékesíthető modellt vezet be a piacra és átfogó áremelést hajt végre.

Hirdetés

Az Aston Martin a tavalyi évet 76,5 millió font működési veszteséggel zárta a 2020. évi 323 millió font mínusz után. A vállalat szerint fontos bevételtől estek el 2021 végén, amikor a Valkyrie szupersportautójuk szállításait el kellett halasztaniuk, amelyeket idén pótolnak – mintegy 75-90 Valkyrie-hez jutnak hozzá a vásárlók 2022-ben. A 2022-es évtől az autóipari beszállítói láncok zavarai ellenére is további javulást vár a brit gyártó, hiszen nyereségesebbnek ígérkező modelleket dob piacra és teljes modellpalettája árát megemeli. A cég 82 százalékkal több, mintegy 6200 autót értékesített 2021-ben.

Kezdenek egyenesbe jönni

A 2018-ban szorult helyzetbe került Aston Martint a milliárdos üzletember, Lawrence Stroll segítette ki 2020-ban befektetőként. Stroll elégedett az azóta megvalósult vérfrissítéssel, azóta a márka iránti kereslet jócskán felülmúlja a kínálatot. Ugyanebben az időszakban növelte részesedését a vállalatban a Mercedes-Benz, amely hozzáférést adott technológiáihoz az Aston Martinnak. Az új menedzsment alatt megalkotott két autótól, a DBX707 SUV-tól és a V12 Vantage sportkocsitól várja a vállalat a nagyobb profitot. A patinás autógyártó 2025-ben tervezi piacra dobni első tisztán elektromos autóját, 2026-tól kezdve pedig minden bemutatott modellből elektromos változatot is ígér.

Az 1913-ban alapított cég részvényeivel 2018 októberében indult meg a kereskedés a londoni tőzsdén, azóta az árfolyama több mint 90 százalékkal csökkent. A tőzsdére lépéskor a cég piaci tőkeértéke 4,33 milliárd font volt, ez mostanra 1,23 milliárd fontra zsugorodott.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink