Archív Minden egyes megrendelésért megharcolnak a vállalatok

Minden egyes megrendelésért megharcolnak a vállalatok

autopro.hu/Sz.N. | 2020.11.06 13:18

Minden egyes megrendelésért megharcolnak a vállalatok

Fotó: BMW Group PressClub Global

A német gépgyártás kezd felépülni a koronavírus-válság okozta sérüléseiből. Az augusztusi jelentős visszaesést követően a szeptemberben beérkező megrendelésállomány már reménykeltő volt. A gépgyártók úgy gondolják, hogy a mélyponton túljutottak a harmadik negyedévben – legalábbis egyelőre.

Hirdetés

Habár az előző évi értékeket tekintve továbbra is 10 százalékos az elmaradás a VDMA iparági egyesület jelentése szerint: „Idén január óta most először mutatott növekedést a megrendelések száma” – közölte Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza.

A németországi megrendelések négy százalékos növekedése az előző év azonos hónapjának gyenge teljesítményének is köszönhető. Ezzel szemben a külföldről érkező megrendelések szeptemberben 16 százalékos csökkenést mutattak az előző év azonos hónapjához mérten.

A gépek és rendszerek keresletét a koronavírus-járvány teljesen bedöntötte. A Németországban több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztató exportorientált iparág a nemzetközi kereskedelmi piacok bezárkózását és az autópiac összeomlását is megszenvedte. A harmadik negyedévben összességében 14 százalékkal zuhant vissza a megrendelések értéke az előző évhez mérten, elsősorban a külföldi kereslet gyengélkedése miatt. A második negyedév során a megrendelések 30 százalékkal estek vissza, kilenc hónappal később pedig még mindig 15 százalékos hiány van a megrendelésekben.

Számos állást őrölt fel a helyzet

A járvány eddig már több ezer gépjárműipari állás megszűntét okozta. Augusztusban közel 41 ezerrel kevesebben dolgoztak az iparágban, mint egy évvel ezelőtt, a rövidített munkaidőt tekintve pedig még ennél is rosszabbak az adatok. „A vállalatoknak minden egyes megrendelésért meg kell küzdeniük. A mélypontot egyértelműen túlléptük a harmadik negyedévvel – legalábbis egyelőre úgy tűnik” – mondta Wiechers az Automobilwoche-nak. A további kudarcok lehetősége azonban nem zárható ki, hiszen az egyre növekvő megbetegedési számok elijeszthetik a befektetőket. „A legfontosabb, hogy a kormány tovább erősítse támogatási programját, hosszútávú innovációkkal és beruházásösztönző intézkedésekkel kiegészítve, valamint határozottan lépjen fel az adóemelési követelések ellen” – jelentette ki Wiechers.

Kiemelt Partnereink