Archív Mélypontra került a kobalt ára

Mélypontra került a kobalt ára

autopro.hu/P.B. | 2020.06.26 16:22

Mélypontra került a kobalt ára

Fotó: Pixabay

A légiközlekedés rég látott mélyponton van, az álló gépeken pedig sokkal kevesebb karbantartási munkát kell elvégezni. Közben az elektromos autókból is kevesebb fogy (bár a piaci részesedésük nő), így a kobalt iránti kereslet mélyen van, és a nyersanyag ára várhatóan tovább fog csökkenni.

Hirdetés

A repülőgépek turbináinak karbantartásához nikkelre és kobaltra is szükség van, ugyanakkor ez egy olyan javítás, amire csak akkor van szükség, ha használják is a repülőket, így most ezeket a karbantartási munkálatokat nem kell elvégezni. Ebből kifolyólag a légitársaságoknak nincsen szükségük kobaltra, ez pedig az anyag globális keresleti görbéjén jelentősen meglátszik.

Nem ez az egyetlen oka a kobalt iránti kereslet visszaesésének: globálisan az elektromos autók eladásai is csökkenek, bár a járműpiaci részesedése nő az elektromos járműveknek, az összkereslet csökken, így kevesebb akkumulátort kell előállítani, ami szintén a kobalt iránti kereslet csökkenésével jár.

Rég nem volt ilyen alacsonyan a kobalt ára

Jelenleg 30 ezer dollárba került egy tonna kobalt, ami 15 százalékkal kevesebb, mint az anyag februári ára. Legutóbb tavaly augusztusban volt ennél olcsóbb a nyersanyag. Szakértők szerint idén évtizedes mélypontra csökkenhet a kobalt iránti kereslet, a légiipar utoljára 2011-ben használt fel ennél kevesebb kobaltot – írja a Reuters.

George Heppel, a CRU elemzője szerint 2020-ban 6300 tonna felesleg lesz kobaltból, és az anyag árának további csökkenése várható.

Kiemelt Partnereink