Archív Megérezte az amerikai gyáripar is a koronavírust

Megérezte az amerikai gyáripar is a koronavírust

MTI | 2020.03.06 10:19

Megérezte az amerikai gyáripar is a koronavírust

Fotó: Pexels

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke januárban, és a következő hónapokban tovább romolhat a helyzet, mivel az új koronavírus által okozott, az egész világban terjedő járvány zavarokat idézett elő a beszállításokban, és visszaveti a hosszas gyengélkedés után a stabilizálódás jeleit mutató feldolgozóipar teljesítményét.

Hirdetés

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közlése szerint az új rendelések állományának értéke szezonális kiigazítással számolva havi összevetésben 0,5 százalékkal, 2,3 milliárd dollárral, 497,9 milliárd dollárra süllyedt.

A decemberi 1,9 százalékos emelkedés után elemzők csak 0,1 százalékos csökkenésre számítottak januárról.

Éves összehasonlításban a nyers adatok szerint stagnált az új megrendelések állományának értéke januárban.

A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 0,1 százalékkal csökkent az új megrendelések értéke januárban, szemben az egy hónappal korábbi 0,6 százalékos emelkedéssel.

A kiszállítások havi összevetésben 0,5 csökkentek januárban, míg az előző hónapban 0,5 százalékos emelkedést mértek. A gyárak raktárkészletének értéke 0,1 százalékkal csökkent az idei év első hónapjában, míg az előzőben 0,4 százalékkal nőtt.

Rontott a vámháború is

Az Egyesült Államok és Kína között másfél évig dúló kereskedelmi háború csapást mért az amerikai feldolgozóiparra, amely a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát állítja elő. A feldolgozóipar stabilizálódásnak indult, miután január közepén aláírták a két ország közötti kereskedelmi részmegállapodást. Ezt a folyamatot szakította meg a Kínában felbukkant új koronavírus gyors terjedése, amelynek következtében legalább 90 ezer ember betegedett meg, több mint háromezer pedig meghalt, túlnyomórészt Kínában.

Az Egyesült Államokban működő gyárak többségének esetében Kína a legnagyobb beszállító.

Kiemelt Partnereink