Archív Lényegében mindenkit érint a alapanyaghiány

Lényegében mindenkit érint a alapanyaghiány

MTI | 2021.12.29 07:17

Lényegében mindenkit érint a alapanyaghiány

Fotó: BMW Group PressClub Global

Egy felmérés szerint ismét nőtt az anyaghiány az autóiparban. Decemberben a német autóipari vállalatok 93 százaléka panaszkodott szűk keresztmetszetek miatt – legyen szó akár a chipekről, akár a nyersanyagokról.

Hirdetés

Decemberben ismét súlyosbodott az anyaghiány a német iparban. Az Ifo Intézet által megkérdezett cégek mintegy 82 százaléka – minden korábbinál nagyobb aránya – panaszkodott az anyaghiány és beszerzési nehézségek miatt. A cégek zömének remek a rendelésállománya, tele vannak megrendelésekkel, de nem tudják azokat teljesíteni.

Különösen érintettek az elektromos berendezések gyártói, az ő esetükben a vállalatok 94 százalékát érinti az alapanyaghiány. Őket követi az autóipar 93 százalékkal és a gépipar 91 százalékkal. Jelentősen romlott a helyzet a papíriparban, ahol 66-ról 89 százalékra nőtt az érintett cégek aránya. Enyhe lazulás következett be a bőriparban, ahol alig minden második cégnek van gondja a beszerzéssel.

A szűk keresztmetszetek áremelkedést eredményeznek. Legalább minden második vállalat tervezi az árak emelését a következő három hónapban – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink