Archív Korlátozza az AdBlue vásárlását a Mol

Korlátozza az AdBlue vásárlását a Mol

autopro.hu/V.M. | 2021.10.27 13:23

Korlátozza az AdBlue vásárlását a Mol

Fotó: Pixabay

A Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) további értesítésig korlátozza a modern dízelüzemű gépkocsikban használt AdBlue Magyarországon vásárolható mennyiségét, hogy megelőzze az Európa szerte hiánycikké váló adalékanyag pánikszerű felvásárlását.

Hirdetés

A Mol október 25-től egy vásárlás alkalmával a töltőállomásokon legfeljebb 50 liter adalék tankolását, illetve egy darab csomagolt termék vásárlását engedélyezi. A vállalat az adalékanyag lecsökkent európai termelését, és az abból eredő beszerzési nehézségeket nevezi meg az intézkedés okaként, amivel egyúttal a pánikvásárlást is el kívánja kerülni.

Az AdBlue-t előállító európai üzemek a földgáz árának emelkedése miatt jelentősen csökkentették termelésüket. A szlovákiai Duslo, Európa legnagyobb AdBlue-t gyártó üzeme a magas árak miatt átmenetileg fel is függesztette működését.

A termelés csökkenésének hatására az elmúlt mintegy két hétben az AdBlue ára meredeken emelkedett sok európai országban.

A fuvarozásnak is fáj a hiány

Az AdBlue-t a kipufogógáz tisztítására szolgáló szelektív katalitikus redukciós (SCR) rendszerrel ellátott járművekben használják, a folyadék túl alacsony szintje pedig a járművek elindulását is megakadályozhatja.

Az adalék hiánya nem csak az autósokat, de a dízelüzemű buszokat használó tömegközlekedést és a fuvarozókat is érinti, hiszen az Euro 4; 5 és 6 szabványoknak megfelelő nehéz tehergépjárművek nagy része SCR-rel van ellátva. Nem véletlen, hogy a német és francia fuvarozók is kormányzati közbelépést sürgetnek az adalék egekbe szökő ára miatt, míg az olasz közúti fuvarozói szövetség pánikvásárlásra figyelmeztet.

Szlovákia már előbb lépett

A Mol vásárlást korlátozó lépése nem egyedülálló, mindössze néhány nappal azt megelőzően Szlovákia már hozott hasonló intézkedést. A kormány döntése alapján átmenetileg kizárólag a helyi fuvarozók vásárolhatnak AdBlue-t az országban – ezzel kívánják biztosítani, hogy számukra elegendő utánpótlás álljon rendelkezésre.

A lépéssel a szlovák kormány egyúttal pontot akart tenni a pánikvásárlásra, ami a hiánnyal egyetemben napról-napra feljebb nyomta az árakat – írja a trans.info.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink