Archív Ipari fémek: a kereskedelmi megállapodás nem hozott valódi megoldást

Ipari fémek: a kereskedelmi megállapodás nem hozott valódi megoldást

Beck András | 2020.01.23 08:23

Ipari fémek: a kereskedelmi megállapodás nem hozott valódi megoldást

Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója

Feltűnő jelenség volt az év során, hogy a keresletet és kínálatot meghatározó, árnövekedést támogató fundamentális tényezők háttérbe szorultak és inkább a politikai csetepaték, különösen az USA és Kína közt dúló kereskedelmi háború fejleményei határozták meg az árfolyamok mozgását.

Hirdetés

Az ipari fémek ennek következtében mérsékelt teljesítményt nyújtottak, a pozitív kivételt a nikkel, illetve a hol ipari fémként, hol pedig nemesfémként kategorizált palládium jelentette.

„A piac volatilitása fennmaradhat idén is, ahogy a globális kockázatok nagy része továbbra is fennállhat majd. A kereskedelmi háborús feszültség fennmaradhat az első fázisú, részleges kereskedelmi megállapodás aláírása után is, hiszen a felek alapvető ellentétes érdekeltsége továbbra is megmarad, illetve a jelenlegi megállapodás éppen csak a felszínt karcolja, sok lényeges kérdésben, egyelőre nem látszik közös álláspont. Az idén esedékes amerikai elnökválasztás hajrájában Donald Trump elnök ismételten előhúzhatja a kereskedelmi háborús ütőkártyát” – hangsúlyozta az autopro.hu kérdésére válaszolva Hosszú Ferenc (a nyitóképen), az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Lassulás és kamatpolitika

A globális gazdaság növekedési kilátásai döntően befolyásolják az ipari fémek iránti keresletet. A kínai növekedés esetleges lassulása a támogató fiskális politika hiányában komoly gazdasági kihívást jelenthet, a globálisan alacsonyan tartott kamatszintek és a laza monetáris politika azonban kellő támogatást nyújthat rövidtávon a jelentősebb gazdasági visszaesés elkerüléséhez.

"A gyártók a termelés visszaszorításával reagálnak, ez pedig az ipari fémek keresletét csökkenti” – mondta Kovács Zsolt, az OTP Alapkezelő nyersanyagpiaci elemzője.

"A gyártók a termelés visszaszorításával reagálnak, ez pedig az ipari fémek keresletét csökkenti” – mondta Kovács Zsolt, az OTP Alapkezelő nyersanyagpiaci elemzője.

Termeléscsökkenés

A kereskedelmi háborús feszültség és az autóipari lassulás is az ipari fémek keresletét leginkább fenyegető aktuális kihívások közé tartozik. A kereskedelmi háború elhúzódása és esetleges eszkalálódása jelentősen lassíthatja a kínai gazdasági növekedést. „Mivel Kína az ipari fémek jelentős felhasználója, ezért az ottani lassulás veszélye komolyan befolyásolja az ipari fémek árait. Az autóipar gyengélkedését a világszerte visszaeső értékesítések, illetve a környezetvédelmi szabályozások szigorítása és a kereskedelmi háború során kivetett vámok költség növelő hatása okozza. A gyártók a termelés visszaszorításával reagálnak, ez pedig az ipari fémek keresletét csökkenti” – fűzte hozzá Kovács Zsolt, az OTP Alapkezelő nyersanyagpiaci elemzője.

Kiemelt Partnereink