Archív Hatvanezer fémipari dolgozó sztrájkolt és tüntetett Németországban

Hatvanezer fémipari dolgozó sztrájkolt és tüntetett Németországban

autopro.hu/P.B. | 2021.03.04 06:19

Hatvanezer fémipari dolgozó sztrájkolt és tüntetett Németországban

Fotó: Pexels

Az IG Metall német fémipari szakszervezet felhívására hatvanezren tartottak figyelmeztetősztrájkot Németországban, illetve több tüntetésre is sor került. Számos üzem érintett volt a megmozdulásokban, többek között a Daimler, a ZF, az Airbus és a Continental egyes lokációi is.

Hirdetés

A fémipari és elektromosipari dolgozók megmozdulásának epicentruma Alsó-Szászország és Szász-Anhalt tartomány voltak, e két tartományban összesen 22 ezer ember vett részt az akcióban, míg Németország többi részén összesen további 38 ezer.

Egyes üzemekben már hétfőn éjfélkor megkezdődött a figyelmeztető sztrájk, ilyen volt például a Mercedes-Benz brémai gyára, a hamburgi Airbus-üzem és a Berlin-Marienfeldében található Daimler-gyár is. Az utóbbi gyárban tartott tüntetésről az autopro.hu külön cikkben is beszámolt.

Az IG Metall szakszervezet kiemelte, hogy akciók során külön figyelmet fordítanak a járványügyi előírásokra, így a távolságtartásra és a fertőtlenítésre is – írja az Automobilwoche.

Folytatódnak a figyelmeztetősztrájkok

A szakszervezetek a március 8-ai héten újabb tárgyalásokat folytatnak majd a munkáltatókkal, ha nem érnek célt, folytatják a hasonló megmozdulásokat.

A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy amíg a különböző nagyvállalatok, munkaadók számos támogatásban részesülnek a járvány miatt, addig ebből a munkavállalóknak nem jut semmi. Többek között négyszázalékos béremelést követel a szakszervezet 3,8 millió dolgozónak. A munkáltatók legkorábban 2022-re ígértek béremelést, a járvány okozta válság miatt erre szerintük idén nincs lehetőség.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink