Archív Gépipari állások ezreinek tette be a kaput a koronavírus

Gépipari állások ezreinek tette be a kaput a koronavírus

autopro.hu/Sz.N. | 2020.10.19 14:23

Gépipari állások ezreinek tette be a kaput a koronavírus

Fotó: Pexels

Komoly károkat okozott a német gépgyártásban is a koronavírus-járvány, legfrissebb adatok szerint többezren vesztették el munkájukat az iparágban. A még jelentősebb leépítési hullám elkerülése csak a rövidített munkaidő bevezetésének köszönhető.

Hirdetés

A koronavírus-krízis a német gépgyártásnak eddig már többezer munkahelyébe került. Az exportorientált ágazat augusztusban közel 41 ezerrel kevesebb dolgozót foglalkoztatott, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben hónapban. „A még jelentősebb zuhanást csupán a kiterjesztett rövidített munkaidő („Kurzarbeit”) szabályozásainak köszönhetően sikerült elkerülni” – nyilatkozta Ralph Wiechers, a VDMA iparági egyesület vezető közgazdásza. Csupán júliusban 2165 alkalmazottal 1,025 millióra esett vissza az ágazat foglalkoztatottjainak száma. A vállalatok abban reménykednek, hogy a rövidített munkarenddel és létszámstoppal elkerülhetővé válnak a további nagyszámú leépítések.

A VDMA szeptember végén ismertetett felmérése szerint a gép- és rendszergyártó válaszadók 64 százaléka már jelentkezett rövidített munkára. Hasonlóan magas volt azon cégek aránya, melyek létszámstopot rendeltek el. A kutatás szerint azonban, ennek ellenére közel minden negyedik gépgyártó (23 százalék) kénytelen jelentős létszámleépítéseket végrehajtani.

Az Automobilwoche beszámolója szerint a gépek és rendszerek iránti kereslet a koronavírus-válság miatt teljesen bezuhant. Ugyanakkor a nemzetközi kereskedelmi piacok növekvő elszigeteltsége és az autóiparban uralkodó teljes felfordulás rendkívül megterheli az iparágat.

Kiemelt Partnereink