Archív Elmaradhatnak a német kiállítások és vásárok

Elmaradhatnak a német kiállítások és vásárok

MTI | 2020.03.09 08:18

Elmaradhatnak a német kiállítások és vásárok

Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlatos lemondani az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényeket Németországban - mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere. Vasárnapi adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 900-at.

Hirdetés

Jens Spahn kiemelte: „nyomatékosan bátorítja" a döntéshozókat, hogy egyelőre ne engedjék az ilyen rendezvények megtartását. Mint mondta, eddig nem történt elég erőfeszítés a vírus terjedésének feltartóztatására, ezen pedig „a dinamikusan változó helyzetre tekintettel gyorsan változtatni kell".

Aláhúzta, hogy a rendezvények lemondása komoly következményekkel jár, de az egészség a gazdasági érdekeknél előbbre való. Hozzátette, hogy a következő napokban elkezdődnek az egyeztetések arról, hogy miként lehet enyhíteni a rendezvények elmaradásából fakadó pénzügyi, gazdasági károkat.

A kormány csak ajánlásokat tehet

Németországban a járványügyi védekezés tartományi feladat, a szövetségi kormány így csak ajánlásokat tehet és összehangolhatja az erőfeszítéseket.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, vasárnap délutáni összesítése szerint 902 embernél mutatták ki az új koronavírust. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon.

Eddig nem korlátozták

Németországban a védekezés eddig nem járt komolyabb korlátozásokkal. Lemondtak ugyan több tömegrendezvény, de a mindennapi élet nem változott meg számottevően. Jens Spahn nyilatkozata alapján nem biztos, hogy ez sokáig így marad.

A miniszter hangsúlyozta: a legfőbb cél a járvány megfékezése, mert minél lassabban terjed a vírus, annál jobban megbirkózik vele az egészségügyi rendszer. Ezért mindenkinek végig kell gondolnia, „mi az, ami annyira fontos, hogy a következő két-három hónapban nem lehet nélkülözni".

Kiemelt Partnereink