Archív Csökken a globális recesszió idei fenyegetése

Csökken a globális recesszió idei fenyegetése

MTI | 2020.01.10 07:23

Csökken a globális recesszió idei fenyegetése

A Bank of England kormányzója szerint a világgazdaság likviditási csapda kialakulása felé tart, ami azt jelenti, hogy a nagy jegybankok szinte üres monetáris eszköztárral lennének kénytelenek szembesülni egy esetleges recesszióval. Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor a globális recesszió kockázata enyhülni látszik.

Hirdetés

Mark Carney, aki márciusban távozik a brit jegybank éléről, a Financial Times londoni üzleti napilapnak adott interjúban kifejtette: általánosságban megállapítható, hogy a világ összes nagy jegybankjának a korábbinál sokkal kevesebb a muníciója. Carney szerint ebben a helyzetben nem egyértelmű, hogy egy mélyebb recesszió esetén, amelynek kivédéséhez a konvencionális visszaeséseknél nagyobb mértékű ösztönzőkre lenne szükség, a monetáris politikának lenne-e megfelelő mozgástere.

Nem a jegybank dolga a költségvetési politika

A Bank of England kormányzója szerint ebben a helyzetben a kormányoknak kellene fontolóra venniük a költségvetési politika eszköztárának alkalmazását, például adócsökkentéseket vagy a közkiadások növelését. A költségvetési politika nem a jegybankosok dolga - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kinevezett utódjára, Andrew Bailey-re nem hagy teljesen üres monetáris eszköztárat. Carney szerint a Bank of England jelenleg 0,75 százalékos alapkamatát zéró közelébe lehet csökkenteni szükség esetén, és ezt ki lehet egészíteni makroprudenciális eszközökkel, például a bankok számára előírt tőkekövetelmények enyhítésével, növelve a bankok hitelezési kapacitását.

Egyre kisebb esély van egy idei recesszióra

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics tanulmánya szerint ugyanakkor arra utaló jelek láthatók, hogy enyhül a globális recesszió kockázata. A cég közölte: ennek figyelembevételével az eddigi 30 százalék helyett 25 százalékos esélyt lát arra, hogy a világgazdaság az idén recesszióba kerül.

A ház azzal magyarázta az eddigieknél kevésbé borúlátó előrejelzését, hogy az általa alkalmazott, összetett globális üzleti és fogyasztói bizalmi mérőszám, amely rendszerint néhány hónapnyi előnnyel utal a várható tényleges gazdasági aktivitásra, az elmúlt időszakban már nem csökken, sőt felfelé indult.

Vannak pozitív jelek

Az Oxford Economics londoni elemzői kedvező jelnek tartják azt is, hogy stabilizálódni látszik az amerikai-kínai kereskedelmi viszony, bár a cég szerint az eddig végrehajtott vámemelések teljes leépítése egyhamar nem valószínű.

A ház mindenesetre az amerikai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére adott előrejelzését az eddigi 1,6 százalékról 1,7 százalékra, a kínai gazdaság 2020-as egész évi növekedésére szóló prognózisát 5,7 százalékról 6 százalékra javította.

Az Oxford Economics mindezt egybevetve is meglehetősen vérszegény idei növekedést vár a világgazdaságban: előrejelzése szerint a globális GDP-érték az idén 2,5 százalékkal bővül a tavalyi évre valószínűsített 2,6 százalék után, jóllehet a 2019-re becsült növekedési ütem is a legalacsonyabb lenne a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság óta.

Nyitókép: pixabay.com

Kiemelt Partnereink