Archív Az ellátási láncok újratervezését hozta el a koronavírus

Az ellátási láncok újratervezését hozta el a koronavírus

autopro.hu/P.B. | 2021.02.09 06:20

Az ellátási láncok újratervezését hozta el a koronavírus

Fotó: Pixabay

A BDO és a Made UK közös felmérésében 206 gyártással foglalkozó céget kérdeztek meg Nagy-Britanniában arról, hogyan reagáltak a koronavírus-járvány okozta kihívásokra.

Hirdetés

A felmérés legfőbb megállapítása az volt, hogy a gyártással foglalkozó brit cégek 90 százaléka, azaz tíz megkérdezett vezetőből kilenc nyilatkozta azt, hogy a járvány miatt újratervezi az ellátási láncait. Ez jelentheti a relokációt is, vagy csak pusztán a beszerzési lánc alaposabb ellenőrzését is, de a legfontosabb szempont nem ez volt.

A BDO vezérigazgatója, Richard Austin úgy véli, a gyártók többsége felismerte, hogy a brexit miatt szüksége van valamilyen mechanizmusra, amivel az egész ellátási láncát ellenőrizheti. Sokak számára az EU irányába történő kereskedelemre vonatkozó új szabályok jelentik a kritikus kérdéseket, mások számára a járvány okozta kihívások.

Több lábon kell állni

A felmérés legfontosabb megállapításai közé tartoznak még azok, melyek alapján egyértelműen olyan kép rajzolódik ki, hogy a gyártással foglalkozó brit cégek több, diverzifikáltabb beszállítói kört szeretnének alkalmazni.

A brit gyártók kétharmada nyilatkozta azt, hogy kettő vagy akár még több forrásra fog támaszkodni a jövőben egy helyett a fontos alkatrészek beszerzésekor. 59 százalék tervezi az ellátási láncai diverzifikálását, 46 százalék gondolkozik abban, hogy relokalizálja az ellátási láncait, azaz sokkal inkább helyi, brit beszállítókra fog támaszkodni – idézi a felmérést a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink