Archív Az acélra kivetett vámok eltörlését kérik az autógyártók

Az acélra kivetett vámok eltörlését kérik az autógyártók

autopro.hu/V.M. | 2021.03.03 09:22

Az acélra kivetett vámok eltörlését kérik az autógyártók

Fotó: Media Groupe PSA

Nagy acélhasználó iparágak európai képviseleti szervezetei együtt kérték az Európai Bizottságot, hogy ne hosszabbítsa meg az európai acélipar védelmét célzó, 2018-ban bevezetett vámok érvényességi idejét. A szervezetek szerint az intézkedések mára súlyos túlkeresletet eredményeztek.

Hirdetés

Az Európai Unió még 2018-ban vetett ki vámot egy meghatározott éves mennyiségen felül Európába importált acéltermékekre, miután az Egyesült Államok védővámokkal kezdte terhelni az országba irányuló acélexportot. Ahogy azt a Deutsche Welle is írja, az EU döntése részben ellenlépés volt, részben pedig az európai piac védelmét szolgálta az amerikai piacról kiszorult, Európába utat találó acél árleszorító hatásával szemben.

A vámok 2021. június 30-ig maradnak érvényben, az Európai Bizottság azonban fontolóra vette a kivezetés dátumának módosítását.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), az Autóipari Beszállítók Európai Szövetsége (CLEPA) és összesen hat másik európai szervezet, köztük az Európai Mezőgépgyártók Szövetsége (CEMA), illetve az európai technológiai iparágakat képviselő Orgalim most együtt kérték a Bizottságot, hogy ne hosszabbítsák meg a védőintézkedéseket.

Romló piaci viszonyok

A szervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy 2020 második fele óta az acélfelhasználó európai vállalatok növekvő árakkal és túlkereslet miatti hosszú szállítási időkkel szembesülnek. Továbbá a védővámok miatt az acéltermelők nem érdekeltek az árak csökkentésében és a megrendelések gyorsabb teljesítésében.

A hosszabbítás egy másik ellenérveként hozzáteszik, hogy a túlzott védelem az európai acélipar versenyképességének elvesztéséhez fog vezetni, aminek káros következményei az acélhasználó vállalatokon és a fogyasztókon fognak lecsapódni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink