Archív Aktívabbnak kell lennie az EU-nak a szabványalkotásban

Aktívabbnak kell lennie az EU-nak a szabványalkotásban

autopro.hu/V.M. | 2020.06.22 06:21

Aktívabbnak kell lennie az EU-nak a szabványalkotásban

Fotó: Pixabay

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa egy, a tagállamok gazdasági minisztereihez intézett levelében arra szólította az államokat, hogy legyenek aktívabbak a lítiummal kapcsolatos sztenderdek meghatározásában, és ne engedjék át a vezető szerepet Kínának.

Hirdetés

Az elektromos autók akkumulátoraiban is használt lítium kulcsfontosságú az EU klímavédelmi célkitűzéseinek elérésében. Az unió második legnagyobb kereskedelmi partnere, egyúttal egyik legnagyobb gazdasági riválisa, Kína ugyanakkor nagyobb befolyásra akar szert tenni a fém felett.

Június 24-én és 25-én a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO), kínai javaslatra egy lítium-szabványügyi bizottság felállításáról fog szavazni. A Kína vezette bizottság hatáskörébe tartozna a bányászat, a tesztelés, valamint a feldolgozás is.

Az unió versenyképessége a tét

Breton a levelében kifejtette, hogy az unió főbb kereskedelmi partnerei nagyon aktívak a nemzetközi sztenderdalkotásban, hogy azáltal védjék és javítsák versenyképességüket. Az unió megfelelő beavatkozása nélkül a külföldi országok e törekvései veszélyeztetik az EU versenyképességét és technológiai vezető szerepét. „Az érdekünk az, hogy versenyelőnyhöz juttassuk az európai vállalatokat azáltal, hogy biztosítjuk, a nemzetközi szabványok megegyeznek a miénkkel.”

Breton azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság arra fogja kérni az Európai Szabványügyi Bizottságot (CEN) és az Európai Elektrotechnikai-szabványügyi Bizottságot (CENELEC), hogy kísérjék figyelemmel a lítiummal kapcsolatos sztenderdalkotást – derül ki a Reuters cikkéből.

Kiemelt Partnereink