Archív A vállalatvezetők többsége globális gazdasági növekedést vár

A vállalatvezetők többsége globális gazdasági növekedést vár

MTI | 2021.03.16 09:21

A vállalatvezetők többsége globális gazdasági növekedést vár

Fotó: Pexels

Egy évvel a pandémia kezdete után optimisták a világ legnagyobb cégeinek vezetői a gazdasági kilátások megítélésében, sőt, a globális növekedést várók aránya rekordszintre nőtt. A PwC üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló vállalat által megkérdezett, több mint 5 ezer vezérigazgató 76 százaléka számít a globális gazdaság növekedésére, ilyen magas 2012 óta nem volt arányuk, tavaly például csupán 22 százalék, 2019-ben pedig 42 százalék volt hasonlóan optimista.

Hirdetés

A globális gazdaság romlására számítók aránya 14 százalékra zuhant a tavalyi 53 százalékról és a 2019. évi 29 százalékról. Azoknak az aránya, akik nem várnak változás, 10 százalékra zsugorodott a tavalyi 24 százalékról és a megelőző évi 28 százalékról.

A technológiai cégek a leginkább derűlátóak

A választ adó vezérigazgatók mintegy 36 százaléka „egészen bizonyos" abban, hogy nő vállalatának bevétele a következő 12 hónapban. A legderűátóbbak a technológiai cégek vezetői, 45 százalékuk vár bevételemelkedést, nem sokkal lemaradva pedig a távközlési cégek vezetői következnek, 43 százalékkal.

A legkevésbé derűlátóak a szállodaipari és az idegenforgalmi szolgáltatási ágazat vezetői, 27 százalékuk vár csupán bevételemelkedést.

Azoknak az aránya, akik szerint aggodalomra ad okot a globális klímaváltozás, 30 százalékra emelkedett a tavalyi 24 százalékról. A gazdasági növekedést veszélyeztető kockázatok sorában a kilencedik helyen állt a klímaváltozás, a listavezető pedig a pandémia és az egészségügyi ágazat válsága volt.

A PwC januárban és februárban 100 ország 5050 vállalatvezetőjét kérdezte meg, 2020-ban a felmérésben kevesebben, 3501 vezérigazgató vett részt.

Kiemelt Partnereink