Archív A nép akarata: környezetbarát intézkedések kellenek

A nép akarata: környezetbarát intézkedések kellenek

autopro.hu/E.L. | 2020.09.19 12:18

A nép akarata: környezetbarát intézkedések kellenek

Fotó: Pixabay

Az Egyesült Királyság első klímaülése – ami brit közemberekből áll – bevezetné a rendszeresen repülőn utazók megadóztatását, az SUV-k értékesítésének tiltását és a húsfogyasztás csökkentését. Az ülést 108 ember alkotta az élet minden területéről, akik hatezer órán keresztül tárgyalták az ügyet, 6 hétvége folyamán. Az első találkozót Sir David Attenborough vezette.

Hirdetés

A végleges jelentést szeptember 10-én adták ki, és olyan életmódbeli gyökeres változásokat sürget a COVID-19 járvány után, amik segítségével megoldhatóvá válna a klímakrízis. A többség (79%) határozottan egyetértett abban, hogy a gazdasági felépülés megtervezésének a járvány után azt kell szolgálnia, hogy az ország elérje a 2050-es teljes zéró károsanyag-kibocsátási célkitűzést, melyet tavaly iktattak az Egyesült Királyság törvénykönyvébe.

A résztvevők 70 százaléka nagyobb befektetéseket szeretne a bicikli és roller ágazatba. 86 százalékuk elérné, hogy az Egyesült Királyság minél hamarabb hagyjon fel a legszennyezőbb járművek árusításával. 72 százalékuk pedig a globalizáció helyett a nagyobb „lokalizációra”szavaz. „Többpárti konszenzusra épülő vezetést szeretnénk, mely bizonyosságot, hosszú távú tervezést és egy szakaszos átállást eredményez. „Ez nem az az idő és probléma, amit a pártok a politikai haszonszerzésre használhatnak fel.”

A tervezet konkrétumai

A gyűlés azt javasolja, hogy a szél- és napenergia kulcsszerepet kapjon az Egyesült Királyság klímasemlegességet célzó tervezetében. Emellett nagyobb hangsúlyt fektetne a helyben termelt és előállított élelmiszerekre. Továbbá az oktatásban fel kéne hívni a figyelmet a hús és tejtermékek fogyasztásának csökkentésére.

A beszámoló kiemelte, hogy ezeknek a kötelezettségeknek a betartása nehezebb, mint a járványhelyzet vagy a brexit kezelése volt. Szükségessé válik az Egyesült Királyság minden gazdasági szektorának átalakítása, tartós befektetések három évtizeden keresztül, és minden embernek átfogó változásokat kell bevezetnie a saját életében.

Mindenekelőtt a gyűlés azt szeretné, hogy a méltányosság legyen a klímapolitika központi gondolata. „Igazságosságot a különböző szektorokban dolgozó és Anglia különböző részein élő emberek számára. Méltányosságot az eltérő jövedelemmel, utazási preferenciákkal és lakhatási lehetőségekkel rendelkező emberekkel szemben” - szól a jelentés zárógondolata.

A Forbes beszámolója szerint, a közgyűlési jelentést megrendelő parlamenti választott bizottságok elnökei arra biztatják Boris Johnson miniszterelnököt, hogy a Klímaülés javaslatai szerint járjon el „a kormányzás legmagasabb szintjén való vezetéssel”.

2021 novemberében az Egyesült Királyság ad otthon az ENSZ Klímatalálkozójának, a COP26-nak.

Kiemelt Partnereink