Archív A dollár erősödése fogta vissza a réz további drágulását

A dollár erősödése fogta vissza a réz további drágulását

Beck András | 2020.01.13 15:10

A dollár erősödése fogta vissza a réz további drágulását

Fotó: Pixabay

Az elmúlt héten a réz 0,9, a nikkel 3,3, a zink 1,5, az ón pedig 2,1 százalékkal drágult. Az alumínium ára azonban 0,6 százalékkal csökkent az árutőzsdén.

Hirdetés

A közel-keleti konfliktussal kapcsolatos félelmek némileg enyhültek az első reakciókhoz képest, ezért emelkedésnek indult a réz árfolyamgrafikonja múlt héten az árupiacokon.

"Azt követően, hogy enyhültek az iráni konfliktussal kapcsolatban a befektetők félelmei, visszatértek a réz piacára és a vevők kerekedtek felül. A dollár gyengülése azonban visszafogta az emelkedést" – mondta el a Thomson Reuters hírügynökségnek Wenyu Yao, az ING elemzője. A dollár az elmúlt egy héten 0,8 százalékkal erősödött az euróval szemben és 0,6 százalékkal a főbb globális devizákkal szemben számított dollárindexhez viszonyítva.

Óvatosság az autóiparban

A réz árjegyzése 2,81 dollárig szaladt az árutőzsdén kereskedett súlymértékben, azaz fontonként, ami 454 grammnak felel meg. Ez átszámítva tonnánként 6202 dollárt jelent. Segítette a réz drágulását, hogy a friss adatok szerint a készletek 3100 tonnával 132,7 ezer tonnára csökkentek az Egyesült Államokban.

Óvatosságra inti a réz piacán a befektetőket, hogy a globális autógyártók rendkívül óvatosak a prognózisaikkal kapcsolatban.

A tőzsdén kereskedett fémet közül az alumíniumot kivéve mindegyik jelentősebb termék ára emelkedett. Az alumínium 1806 dollár/tonnás szinten zárta a múlt hetet.

Az acéllal külön nem kereskednek az árutőzsdén.

Nyitókép. Pixabay

Kiemelt Partnereink