Elemzések Vietnam is kiveszi részét az e-autós forradalomból

Vietnam is kiveszi részét az e-autós forradalomból

autopro.hu/V.M. | 2023.05.08 12:17

Vietnam is kiveszi részét az e-autós forradalomból

Fotó: Pexels

Vietnamban tavaly több mint tízszer annyi ritkaföldfémet termeltek ki, mint 2021-ben, ezáltal növelve az ázsiai ország szerepét az elektromos járművek felfutó gyártásában.

Hirdetés

Vietnam rendelkezik a világ második legnagyobb ritkaföldfém-készletével. Korábban az árcsökkenés, illetve a szabályozási akadályok mégis eltántorították a befektetőket, most azonban az elektromos autók terjedése és a kínai forrásoktól elszakadás igénye lökést adott az országban zajló kitermelés fejlődésének.

Amerikai kormányzati statisztikák szerint az akkumulátorokban és elektromos motorokban is felhasznált ritkaföldfémekből tavaly 4300 tonnát bányásztak ki az országban, szemben a megelőző év 400 tonnás adatával.

A 4300 tonna még csak töredéke a globális éves termelésnek, amit Kína vezet a maga 210 ezer tonnájával, messze megelőzve a második helyen álló Egyesült Államokat, ahol 43 ezer tonna ritkaföldfémet bányásztak ki tavaly. Ugyanakkor Vietnam így is egy év alatt a tizedikről a hatodik helyre lépett a kitermelők rangsorában, ami fordulópontot jelenthet az ország szerepét illetően.

A Reuters beszámolója szerint Vietnam teljes ritkaföldfém-készlete eléri a 22 millió tonnát, ami a második legnagyobb a világon a mintegy kétszer ekkora kínai készletek után. Ez a tény képes lehet hosszú távon erősíteni és bebetonozni az ország szerepét az elektromos átmenetben.

Autógyártásban is erősödnek

Vietnam nem csak a bányászat által növeli autóipari szerepét, hanem autógyártáson keresztül is. A BMW tavaly állapodott meg egyes modelljei vietnami gyártásáról, továbbá a cseh Škoda is határozott már járművei helyben összeszereléséről, ami 2024-ben veszi majd kezdetét.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink