Elemzések Van, ahol már a trolibuszok is leálltak az energiaárak miatt

Van, ahol már a trolibuszok is leálltak az energiaárak miatt

autopro.hu/P.B. | 2022.10.06 06:19

Van, ahol már a trolibuszok is leálltak az energiaárak miatt

Fotó: MPK Lublin

A lengyelországi Lublin városában ideiglenesen leállították a trolibusz-közlekedés egy részét, a járművek helyett pedig dízelbuszok közlekednek. A helyi közlekedési társaság (a ZTM Lublin) szerint az energiaárak elszállása miatt volt szükség erre a lépésre.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban a villanyáram árának jelentős megemelkedése miatt Lublin városa számára túl költségessé vált a trolibuszok üzemeltetése. A mintegy 76 kilométer trolibusz-hálózattal rendelkező lengyel városban ezért a troli egy része leállt, helyettük dízelbuszok közlekednek – hangsúlyozottan ideiglenes lépésről van szó.

A cseh Československý Dopravák című oldal példája szerint a 161-es trolivonalon júniusban egy út a vonal teljes hosszában (egy irányban 57 percnyi menetidővel) 23 zlotyba (jelenlegi árfolyamon körülbelül 2000 forint) került, augusztusban viszont már 81,51 zloty volt az ára (körülbelül 7100 forint). A dízelbusz üzemeltetése a mostani üzemanyagárak mellett kis híján 54 zloty-ba, azaz mintegy 4700 forintba kerül útvonalonként.

A 161-es vonal egyébként egyike azon vonalaknak, amelyeken ideiglenesen leállították a trolibuszokat. Ugyanerre a sorsra jutott a 38-as, 154-es, 156-os és 157-es vonal is.

Komoly fejlesztések

Lengyelországban mindössze három városban maradt fenn a trolibusz-közlekedés, ezek egyike Lublin, mellette még Gdynia és Tychy üzemeltet trolikat, miközben kilenc városban számolták fel a hálózatot korábban – köztük Varsóban és Wroclaw-ban.

Lublinban a bezárás helyett az elmúlt években komoly fejlesztéseket hajtottak végre, új vonalakat építettek, sőt, még egy új garázs is épült a troli számára, valamint új járműveket szereztek be. Emellett az idei évben már elektromos autóbuszt, sőt, hidrogén üzemanyagcellás buszt is vásárolt a város, ám most ideiglenesen a dízelbuszok is nagyobb szerephez jutottak az elektromos áram brutális megdrágulása miatt.

Amennyiben szeretne többet megtudni arról, hogy a járműipari szereplőknek milyen válaszai vannak az energiaválságra, jöjjön el a Techtogether 2022 kiállításra és konferenciára a Bálnába! Az október 18-19-e között megrendezésre kerülő kiállítás ingyenesen, de regisztrációhoz kötve látogatható, ide kattintva tud regisztrálni az eseményre. Az október 18-ai konferencia szintén regisztrációhoz kötve, belépőjegy ellenében látogatható.

Akik már biztosan ott lesznek:

Érdekesnek találta ezt a hírt? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink