Elemzések Valódi veszélyforrás az abroncskopás

Valódi veszélyforrás az abroncskopás

autopro.hu/V.M. | 2024.02.04 04:17

Valódi veszélyforrás az abroncskopás

Fotó: Pixabay

A hétköznapi gumiabroncsokból kiváló mikroműanyag részecskéket veszélyes szennyezőanyagként kellene kezelni – állapították meg brit kutatók, akik a részecskék élővilágra gyakorolt hatásait vizsgálták.

Hirdetés

A Plymouth Egyetem és az Exeteri Egyetem kutatói közösen vizsgálták az abroncsokból kiváló részecskék és csurgalékvízek toxicitását elterjedt abroncsmárkák termékeit használva. Kísérleteik során a kutatók planktonikus kisrákokon (Daphnia magna) követték nyomon a vegyi anyagok hatásait.

A három hét hosszúságú kísérletek alapján a szennyezőanyagok a planktonok fejlődését és a reprodukcióját is egyértelműen befolyásolták, emellett a kutatók azt is megfigyelték, hogy a műanyag részecskék bejutnak a planktonok emésztőrendszerébe.

Az abroncs anyagán átáramlott, így abból származó vegyi anyagokat tartalmazó csurgalékvíz vizsgálata szintén aggodalomra adott okot: a kutatók cink, titán, stroncium és organikus vegyületek magas koncentrációját fedezték fel. Az azonosított organikus vegyületek közül több mint 50 mind az öt vizsgált abroncsmárka termékeiben jelen vannak, és egy jelentős részük erősen mérgezőnek számít.

Kulcsfontosságú kutatás

A Green Car Congress által szemlézett publikáció szerzői szerint az eredmények azt mutatják, hogy az abroncsok kopásával kiváló részecskék veszélyes szennyezőanyagok, amik egyes helyeken az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációban lehetnek jelen.

A kutatás eredményeinek fontosságát bővebben kifejtette Richard Thompson Professzor, aki társszerzőként működött közre a munka során: „Az új kutatás kulcsfontosságú, mivel megmutatja a káros hatásokat egy gerinctelen vízi állatfajon, olyan koncentráció mellett, amelyhez hasonlót mértünk az utak közelében az Egyesült Királyságban.”

Az édesvizekbe is bejutnak a részecskék

Az abroncsokból származó mikroműanyagok környezeti hatásai már jó ideje vita tárgyát képezik. A részecskék egy jelentős része az utak közeli vízhálózatokba mosódik, a becslések szerint a részecskék 18 százaléka végül édesvizekben köt ki, 2 százalékuk pedig egészen a tengerig jut a folyóvizeken keresztül.

Bár a részecskék környezeti jelenlétét már korábbi kutatások is bizonyították, a vízi élővilágra gyakorolt hatásaik még kevéssé ismertek, ami növeli a mostani publikáció jelentőségét.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink