Elemzések Újabb hiány verheti fel az autók árát

Újabb hiány verheti fel az autók árát

autopro.hu/V.M. | 2023.05.17 12:20

Újabb hiány verheti fel az autók árát

Fotó: Anglo American

Három friss elemzés is a platina évek óta nem látott nagyságú hiányát vetíti előre az idei évre, betudhatóan az autóipar, más iparágak és a befektetők részéről jelentkező kereslet növekedésének.

Hirdetés

A platina alternatívájának számító palládium árát az elmúlt években magasan tartotta a kereslettől elmaradó kitermelés. Ellenben a platina ára alacsonyabb szinteken mozgott a nagyobb mennyiségben rendelkezésre állásnak és a gyengébb keresletnek betudhatóan.

Mindkettő fémet elsődlegesen gépjárművek katalizátoraiban használják, ami az autóipart a legfontosabb fogyasztóvá teszi.

A Reuters által szemlézett elemzések közül kettő is arra a következtetésre jutott, hogy idén nagyobb hiány fog mutatkozni a platina piacán, mint a historikusan drágább palládiumén. Ennek oka, hogy az autógyártók elkezdtek átállni a platina használatára, hogy csökkentsék gyártási költségeiket. Ezenkívül az is hozzájárul a hiányhoz, hogy a sok platinát igénylő tehergépjárművek gyártása növekedésbe váltott.

Reagált a piac

A keresleti változásokra már most reagálni látszik a kínálati oldal. A palládium árában meredek csökkenés volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban, míg a platina ára emelkedőbe váltott.

A katalizátorokat gyártó Johnson Matthey elemzése szerint a 8 millió unciás platinapiacról idén 128 ezer uncia fog hiányozni, szemben a tavalyi 740 ezer unciás többlettel. A World Platinum Investment Council 983 ezer unciányi platinahiányt vetített előre, ami 2014 óta a legnagyobb lesz, míg a Metals Focus tanácsadó vállalat 953 ezer unciára tette az idei hiányt, ami nagy ugrás a tavalyi 53 ezres hiány után.

A kínálat oldali hiányra a piac az árak növekedésével reagál, így már biztosnak látszik, hogy az autógyártóknak idén többe fognak kerülni a katalizátorok. Kérdés, hogy a költségnövekedés mennyire fog megjelenni az új járművek árában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink