Elemzések Újabb csapás a villanyautósoknak

Újabb csapás a villanyautósoknak

Pörge Béla | 2023.01.14 16:22

Újabb csapás a villanyautósoknak

Egy Kia töltése egy Penny Market parkolójában. | Fotó: Pörge Béla

A többi áruházhoz képest így is jól járnak az elektromos autók tulajdonosai, ha egy Penny Marketnél töltik az autójukat, de a korábbinál rosszabb lett a helyzet. Ha csak minimális szinten is, de még létezik ingyenes töltés az országban.

Hirdetés

Az elektromos autózás hajnalán még több áruház, pláza és egyéb szolgáltató is kínált ingyenes töltési lehetőségeket a villanyautósok számára. Ez részben az elektromos autók terjedése, részben az energiaárak megugrása miatt egyre kevésbé jellemző, a Penny Market mostani lépése után pedig már nem is marad bármikor elérhető ingyenes töltési lehetőség az autósok zöme számára.

Egészen 2022 végéig több mint hatvan Penny Market parkolójában éjjel-nappal volt lehetőség az elektromos autókat ingyen tölteni, ehhez csak a Polyfazer alkalmazást kellett letölteni és használni. Ennek a jó világnak vége – részben azért is, mert sokan önző módon használták ezeket a töltőket, autójukat egész éjjelre, vagy éppen nappalra rajta hagyva a töltőn akkor is, ha az már feltöltődött.

A problémát a Penny úgy oldotta meg, hogy 2023-tól csak az áruházak nyitvatartási idejében lehet tölteni az elektromos autókat a boltok parkolóiban. Vége tehát az éjszakai, vagy ünnepnapi töltésnek, a Penny célja pedig az, hogy lehetőleg a vásárlói használják a töltőket – írja a Villanyautósok.

Csak követik a többiek példáját

A Penny Market lépésével nincs több olyan nagyobb áruházlánc Magyarországon, ahol bármikor ingyen lehetne tölteni az autókat. A vásárlók számára korlátozott ideig a Lidl egyes parkolóiban is létezik ingyenes töltés, míg más áruházaknál már korábban is fizetni kellett az elektromos autók töltéséért.

Fontos, hogy az egyes áruházak parkolóiban más-más árakon lehet tölteni az autókat, érdemes tájékozódni indulás előtt az adott helyszín árairól, kihasználtságáról.

Az áruházi ingyenes töltés megszüntetése egyébként nem magyar sajátosság, korábban az autopro.hu is beszámolt róla, hogy Csehországban 2022-ben szűnt meg ez a lehetőség a Lidl parkolóiban.

Egyre drágább az elektromos autók használata

Amint arról a napokban az autopro is írt, 2023 nagy drágulást hozott a villanyautósok számára – ha pedig az elmúlt fél évet vizsgáljuk, még inkább igaz az áremelkedés. 2022-ben előbb a lakossági villanyáram ára emelkedett, az átlagos felhasználás felett drasztikus módon. Novemberben az egyik szolgáltató emelt árain, 2023 januárjától a másik, így már bőven vannak olyan nyilvános töltők, ahol egy komolyabb fogyasztású e-autó töltése annyiba kerülhet, mint egy középkategóriás benzines autó megtankolása.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink