Elemzések Túl gyorsan nő az e-autók ára

Túl gyorsan nő az e-autók ára

autopro.hu/P.B. | 2022.08.17 08:17

Túl gyorsan nő az e-autók ára

Fotó: Volkswagen Newsroom

Egy friss tanulmány szerint az autósoknak arra kell számítaniuk, hogy az új elektromos autók ára gyorsabban emelkedik, mint a hagyományos hajtású autóké, ami pont a szélesebb rétegeknek szánt villanyautókat teszi túl drágává.

Hirdetés

Az amerikai Autóipari Kutatási Központ (Center for Automotive Research - CAR) piackutatása szerint a 15 legnépszerűbb elektromos autó augusztusi listaára Németországban 14,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami átlagosan 5385 eurós (körülbelül 2,2 millió forint) áremelkedést jelentett. A legkelendőbb belső égésű motoros autók ára ezzel szemben 12,5 százalékkal emelkedett.

Az eddig állami támogatással csökkentett árkülönbség a jövőben még tovább fog nőni, ahogy Németország csökkenti a támogatásokat. Ferdinand Dudenhöffer CAR-szakértő további áremelkedésre számít a félvezetők és az elektromos autók jellemző alapanyagainak magasabb beszerzési költségei miatt.

Ki vesz így kisautót?

Dudenhöffer szerint a szövetségi költségvetésben tervezett 2,5 milliárd euró támogatás az elektromos autókra várhatóan 2023 őszén fogy el, ami azt jelenti, hogy különösen a kis méretű és kompakt elektromos autók piaca fog összeomlani. Az inflációra való tekintettel várható 35 ezer eurót (14 millió forint) senki sem fogja kifizetni egy akkumulátoros elektromos kisautóért a szakértő szerint. Eközben a luxus szegmensben a vásárlók kevésbé érzékenyek az árakra és saját zsebükből fizetik a listaárakat.

Az év végén lejár a konnektorról tölthető hibridek finanszírozása Németországban, ezért a CAR szerint a még raktáron lévő modelleket jelenleg viszonylag magas árengedményekkel árusítják – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink