Elemzések Továbbra is pesszimisták a japán feldolgozóipari cégek

Továbbra is pesszimisták a japán feldolgozóipari cégek

MTI | 2019.09.24 15:20

Továbbra is pesszimisták a japán feldolgozóipari cégek

Hét hónapja legnagyobb mértékben romlott a japán feldolgozóipari vállalatok üzleti hangulatindexe szeptemberben.

Hirdetés

A japán Jibun Bank jelentése szerint a szeptemberi mutató 48,9 pontra esett az augusztusi 49,3 pontról, a gyengülés február óta a legnagyobb volt. A mutató ezzel már az ötödik egymást követő hónapban állt a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos érték alatt.

Globális lassulás, Brexit és tüntetés

A bank az üzleti hangulatindex további romlását részben a globális gazdaság növekedésének lassulásával, a Brexit bizonytalan kimenetelével és a hongkongi tüntetéssorozat hatásaival indokolta.

A GDP bővül

A japán hazai össztermék (GDP) a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 1,3 százalékkal bővült. Az első negyedévben a negyedéves szintű növekedés nagyobb, 0,5 százalék, éves összevetésben jelentősebb, 2,1 százalék volt.

A háztartások fogyasztása nőtt

A háztartások fogyasztása, amely a GDP nagyjából 60 százalékát teszi ki, 0,6 százalékkal nőtt március-júniusban. Az idei utolsó, negyedik negyedévben a hazai fogyasztást visszavetheti, hogy október 1-jén 8 százalékról 10 százalékra emelik az általános forgalmi adót.

Nyitókép: Pixabay

Kiemelt Partnereink