Elemzések Támogatást sürget a brit járműipar

Támogatást sürget a brit járműipar

autopro.hu/P.B. | 2022.12.01 07:22

Támogatást sürget a brit járműipar

Fotó: BMW Group PressClub Global

A brit Autógyártók és Autókereskedők Szövetsége (SMMT) arra sürgette a kormányt, hogy tegyen gyors lépéseket „az ország egyik legfontosabb iparága” hosszú távú jövőjének biztosítása érdekében, és segítse az elektromos átállást.

Hirdetés

Az SMMT szerint az ágazat végre kezd kiemelkedni a világjárvány okozta hanyatlásból, a szervezet új elemzése szerint a növekedés visszatérése további 14 milliárd font (mintegy 6600 milliárd forint) bevételt érhet az Egyesült Királyság gazdaságának jövőre.

A szervezet szerint számos kihívással nézett szembe a brit járműipar az elmúlt években: a Brexit, a koronavírus miatti lezárások és a globális ellátási lánc bizonytalansága mind ide tartozik. 2023-ban ugyanakkor a chiphiány enyhülése mellett végre fellendülés várható: az új személygépkocsik és kisteherautók piaca jövőre 15 százalékkal, 10 milliárd font értékben növekedhet az SMMT várakozása szerint, 2024-re pedig még jobbak a kilátások.

A várható növekedés kihasználása érdekében az ágazat célzott kormányzati cselekvési tervet sürget a fejlett autógyártás jövőjének és az általa fenntartott több ezer brit munkahelynek a védelme érdekében. Egy ilyen stratégia elősegítené a befektetéseket a jármű-, akkumulátor- és üzemanyagcella-gyártásban, valamint támogatná az innovációt és a töltési infrastruktúra fejlődését.

Kulcságazat, amire sok veszély leselkedik

Az autóipar az Egyesült Királyság gazdaságának kulcsfontosságú szereplője, ösztönzi a növekedést és a foglalkoztatást, több százezer nagy értékű, magas képzettséget igénylő munkahelyet biztosít az ország minden részében – és további ezreket támogat az acél- és műanyagipartól a logisztikáig és a pénzügyekig – írja az SMMT, megjegyezve, hogy Európa második legnagyobb piaca az ország, emellett a brit gyártású járműveket a világ szinte minden sarkába exportálják, és a brit export tíz százalékát ez az iparág teszi ki.

Ám mivel az ágazat az elmúlt 120 év legnagyobb átalakulásán megy keresztül – az elektromos átálláson –, számos fenyegetéssel néz szembe. A gazdasági instabilitás, a kereskedelmi szabályozások változása, a megélhetési költségek válsága, a szakképzettség hiánya és a megugró energiaköltségek hátráltatják és veszélybe sodorják a brit járműipar versenyképességét.

Ezért a szervezet az ágazat versenyképességének erősítését célzó intézkedéscsomagot vár a kormánytól, mégpedig minél hamarabb. Mint írják, 2024 mérföldkőnek számít – az EU és az Egyesült Királyság közötti vámszabályok módosulása kihívást okozhat a brit járműiparnak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink