Elemzések Sok gondot okozhat még Európának Kína

Sok gondot okozhat még Európának Kína

autopro.hu/Sz.P. | 2023.09.28 04:17

Sok gondot okozhat még Európának Kína

Fotó: Facebook/CATL-Battery

Az elektromobilitáshoz, valamint a zöldnek számító nap- és szélenergia tárolásához óriási akkumulátorkapacitásra van szükség. Egy még megvitatás alatt álló EU-s dokumentum ennek a gazdasági és biztonsági következményeire figyelmeztet.

Hirdetés

Az elektromos átállás árnyékában 2030-ra az Európai Unió olyan mértékben függhet a kínai akkumulátoroktól és üzemanyagcelláktól, mint ahogyan korábban, az ukrajnai háború előtt Oroszországtól függött a földgáz szállításában. Ezzel a forgatókönyvvel számol az EU egy olyan dokumentumban, ami az uniós állam- és kormányfők részére készült az október 5-ei, granadai tanácskozásra. A Reuters hírügynökség rendelkezésére álló dokumentum szigorúbb intézkedéseket sürget Európa gazdasági biztonságának megőrzése érdekében.

A spanyol dokumentum szerint Európának a megújuló energiaforrások, mint például a nap- vagy szélenergia ingadozó jellege miatt energiatárolási lehetőségekre lesz szüksége annak érdekében, hogy 2050-re nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást érjen el.

„Emiatt az igény a lítiumion akkumulátorok, üzemanyagcellák és elektrolizálók iránt az égbe fog szökni.” A várakozások szerint a következő években a kereslet tíz-harmincszoros mértékben is nőhet.

Bár az EU az elektrolizálók világpiacának több mint 50 százalékát foglalja el, az üzemanyagcellák és a lítiumion akkumulátorok tekintetében nagymértékben függ Kínától. „Hatékony intézkedések nélkül az európai energiaökoszisztéma 2030-ra hasonló, de más módon súlyos függőségbe kerülhet Kínától, mint ahogy az ukrajnai háború előtti orosz függőség volt” - áll a jelentésben.

Más függőség is kialakulhat

A Focus szerint Európa nem csak az akkumulátorok és az üzemanyagcellák tekintetében sebezhető, hasonló forgatókönyv bontakozhat ki a digitális technológiák terén is.

„Az előrejelzések szerint a digitális eszközök, mint például az érzékelők, drónok, adatszerverek, tároló eszközök és adatátviteli hálózatok iránti kereslet ebben az évtizedben jelentősen nőni fog. Az utóbbi ágazatban az EU viszonylag erős pozíciót foglal el, de a többi területen jelentős gyengeségeket mutat” – írják.

2030-ra ez a külföldi függőség komolyan akadályozhatja az európai ipar és szolgáltatási szektor termelékenységnövekedését és gátolhatja a mezőgazdaság korszerűsítését, ami az éghajlatváltozás kezeléséhez nélkülözhetetlen lenne.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken és értesüljön az elsők között a legfontosabb járműipari történésekről!

Kiemelt Partnereink