Elemzések Rohamosan nő a tiszta hidrogén piaca

Rohamosan nő a tiszta hidrogén piaca

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.08 12:23

Rohamosan nő a tiszta hidrogén piaca

Fotó: Pixabay

A Deloitte szerint a tiszta hidrogén piaca 2030-ra meghaladja a folyékony földgáz kereskedelmének értékét, 2050-re pedig tovább nő, évi 1,4 billió dollárra. A Deloitte a tiszta hidrogén alatt mind a zöld hidrogént, mind a kék hidrogént érti.

Hirdetés

Az előrejelzések a Deloitte Hydrogen Pathway Explorer (HyPE) modelljéből származnak, amely az egyik legátfogóbb elemzést nyújtja a globális hidrogénellátásról. A kutatás szerint a tiszta hidrogén 2050-ig akár 85 gigatonnával is csökkentheti a kumulatív szén-dioxid-kibocsátást, ami több mint kétszerese a 2021-es globális kibocsátásnak.

A Deloitte kitekintése részletesen bemutatja a hidrogén költségeit, előállítását és piacát, még a tiszta hidrogén sikeres bevezetése előtt álló üzleti kihívásokat is elemzi. Emellett betekintést nyújt a különböző piaci dinamikákba, például az infrastruktúra optimális méretezésébe, a beruházási igényekbe és a technológiai lehetőségekbe.

A kereskedelem a kulcs

A régiók közötti kereskedelem kulcsfontosságú a tiszta hidrogén piacában rejlő teljes potenciál kihasználásához. Azok a régiók, amelyek jelenleg képesek a hazai szükségleteket meghaladó mennyiségű, költséghatékony hidrogént előállítani, már most a jövő hidrogénexportőreiként határozzák meg magukat.

A globális hidrogénkereskedelem az előrejelzések szerint 2050-re több mint 280 milliárd dolláros éves exportbevételt fog generálni, amiből várhatóan Észak-Afrika fog a legtöbbet profitálni (évi 110 milliárd dollár), mivel nagy exportpotenciállal rendelkezik.

Óriási beruházások kellenek

A beszámoló szerint a tiszta hidrogén adta lehetőségek kiaknázásához jelentős beruházásokra lesz szükség az ellátási láncban. A jelentés becslései szerint több mint 9 billió dollár összegű beruházásra van szükség a globális tiszta hidrogén ellátási láncban ahhoz, hogy 2050-re elérhessük a nettó zéró kibocsátást, ebből 3,1 billió dollár a fejlődő gazdaságokra jut.

A 2050-ig történő klímasemlegesség eléréséhez a tiszta hidrogén termelési volumene 2030-ra 170 millió tonnára, 2050-re pedig 600 millió tonnára nőhet.

Aktív résztvevő a Deloitte

A Deloitte a politikai döntéshozók és az üzleti vezetők számára a tiszta hidrogénre épülő jövő megtervezésének és megvalósításának segítése érdekében hozta létre globális hidrogén szakértői központját. A központ célja, hogy támogassa ügyfeleit a tiszta hidrogén elterjesztésében és a nagyszabású szén-dioxid-mentesítés előmozdításában. A központ a Deloitte cégek szakemberei révén a piacfejlesztés minden szakaszában együtt kíván működni az ügyfelekkel.

Emellett a cég mostani jelentésében több tanáccsal is szolgál a döntéshozóknak. Ezek egyike a nemzetközileg elismert tanúsítási rendszer bevezetése a tiszta hidrogén számára. Egy másik a tiszta hidrogén használatára irányuló célértékek kijelölése és az azok elérését szolgáló gazdasági ösztönzők bevezetése, míg a harmadik az ellátási láncok diverzifikálása az ellátási gondok elkerülése érdekében – írta meg a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink