Elemzések Rekordot döntött az alternatív hajtású autók eladása

Rekordot döntött az alternatív hajtású autók eladása

autopro.hu/P.B. | 2022.07.12 14:22

Rekordot döntött az alternatív hajtású autók eladása

Fotó: Pixabay

Az akkumulátoros elektromos, plug-in hibrid és hidrogén üzemanyagcellás hajtásokat magába foglaló NEV kategóriába tartozó járművek értékesítése rekordot döntött júniusban a világ legnagyobb autópiacán, Kínában.

Hirdetés

Júniusban összesen 571 ezer NEV (new energy vechicles) kategóriába tartozó új autót értékesítettek Kínában, 150 ezerrel többet, mint júniusban. A korábbi rekordot 2021 decembere tartotta 505 ezer ilyen autóval, vagyis júniusban új csúcsot állított be az alternatív hajtású autók eladásában Kína. A növekedés még látványosabb, ha azt nézzük, hogy idén eddig 455 ezer volt a csúcs.

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest nem kevesebb, mint 142,4 százalékos volt az emelkedés, 2021 júniusában 234 ezer NEV autót adtak el. A kínai járműipari szervezetek szerint a növekedés túlszárnyalta a várakozásokat. Az idei évben eddig 2,46 millió NEV kategóriás autót értékesítettek, ez 122,9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A jó számok egyik oka bizonyára az lehet, hogy a kínai kormány júniustól mentesítette a vásárlási adó alól a NEV-eket, és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében tízről öt százalékra csökkentette a kétliteresnél kisebb belső égésű motorral szerelt autók vásárlási adóját.

Túlsúlyban a tisztán elektromos autók

Az 571 ezer NEV 79 százaléka akkumulátoros elektromos jármű volt – ez 452 ezer darabot jelent. A plug-in hibridek esetében 119 ezer jármű került nagykereskedelmi értékesítésre, ami komoly növekedés a tavalyihoz képest arányaiban nézve is.

Már-már szokásos módon a BYD adta el a legtöbb autót a szegmensben, az idei első fél évben a Teslát is előző OEM 133.762 NEV-es személygépkocsit értékesített az e-buszok és az e-kamionok nélkül júniusban. Ebből 69.544 darab tisztán elektromos, és 64.218 plug-in hibrid autó volt a BYD eladásaiban.

Ha csak a tisztán elektromos autókat nézzük, júniusban már ismét a Tesla volt a csúcson, az amerikai OEM 78.906 autót gyártott Kínában, ebből pedig mindössze 968-at exportált onnan, a többi maradt a kínai piacon. A NEV statisztikában egyébként a SAIC áll a BYD mögött 91.297 eladott autóval – itt viszont nem ismert a pontosabb megoszlás – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink