Elemzések Ősz folyamán háromszáz forint is lehet egy liter benzin

Ősz folyamán háromszáz forint is lehet egy liter benzin

Beck András | 2019.07.11 05:00

Ősz folyamán háromszáz forint is lehet egy liter benzin

A globális olajpiacot rövid távon többnyire a kínálati hírek mozgatják, azonban a világgazdasági lassulásra utaló jelek miatt most a keresleti oldal határozhatja meg az árakat – mondta az autopro.hu-nak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipar elemzője.

Hirdetés

– Hogyan alakulhat a kőolaj iránti kereslet a közeljövőben?
– Elképesztően gyengül az üzemanyagok iránti kereslet Kínában, pedig a kőolaj iránti igény az elmúlt tíz évben itt és Indiában nőtt a legjobban. Ez bizonytalanná teszi a kőolajkereslet kilátásait is. Az amerikai Wells Fargo bank adatai szerint március és áprilisban 14, illetve 19 százalékkal zuhant a dízelkereslet Kínában. Ez azt jelenti, hogy a 2006-2008-as szinteken van a gázolaj-fogyasztás az ázsiai országban. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokkal folytatott, egy éve tartó kereskedelmi háború elkezdte éreztetni hatását a gazdaságban. A dízelfogyasztás az egyik legjobb indikátora az aktivitásnak, és ha hiszünk ezekben a számokban, akkor Kína gyakorlatilag a recesszió előszobájában van. Amennyiben Kína recesszióba kerül, akkor összeomlik az olajár és 30 dollárig eshet a Brent hordónkénti ára, de a 20 dolláros szint sem kizárt.

– Ez legkorábban mikor következhet be?
Akár már ősszel, addigra eldől, hogy Kína és a világgazdaság növekedése csak lassul vagy rosszabb a helyzet és visszaeséssel állunk szemben. Egy recesszió, azaz a visszaesés a hazai benzinárakban azt jelentheti, hogy egy liter benzin 300 forintnál is olcsóbb lehet a jelenlegi csaknem négyszáz forint helyett. Különben az összes fejlődő piacon a gyengélkedés jelei látszódnak a makrogazdasági adatokban, azaz már nem olyan mértékű a gazdasági növekedés, mint az elmúlt években. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy ha ez csak a növekedés egy tartósabb lassulása, akkor inkább az olaj árának emelkedésre van kilátás. Az mindenesetre biztos, hogy most a keresleti oldal határozza meg az olajárak változását. A globális olajpiacot különben rövidtávon többnyire a kínálati hírek mozgatják. Ezek közé tartoznak a politikai feszültségekkel, az embargókkal, a szankciókkal és az új mezőkkel kapcsolatos hírek. Azonban a világgazdasági lassulásra utaló jelek miatt most a keresleti oldal határozhatja meg az árakat.

– A napi átlagos olajkereslet mennyivel csökkenne egy recesszió miatt?
Legalább napi 2-3 millió hordóval. Ez gyakorlatilag erodálná az OPEC, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és a velük a kitermelés-korlátozásban együttműködő országok közös munkájának eredményeit. Jelenleg 1,2 millió hordós a közös visszafogásuk. Egy recessziós helyzetben még jobban vissza kellene fogniuk a kitermelést az olaj árának fenntartása érdekében. Az OPEC-en kívüli országokban közben emelkedik a kitermelés, leginkább az Egyesült Államokban, ami a palaolaj-teremlés lendületes bővülésének köszönhető.

Miért kell a kitermelés korlátozása?
Az OPEC és az azon kívüli szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoport tavaly december elején döntött arról, hogy az októberi termelést alapul véve, idén január 1-től együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig. A hat hónap június végén lejárt és a vállalást további kilenc hónappal, 2020. március 31-ig meghosszabbították az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának az érdekében. Az OPEC által vállalt termeléscsökkentés 11 tagországra vonatkozik a 14-ből, Irán, Líbia és Venezuela termelését nem veszik figyelembe. Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtése és ezáltal a világpiaci árak erősítése céljából. Az egyezséget azóta többször meghosszabbították.

– Jelenleg mennyi a világ átlagos napi kőolajigénye?
Tavaly 99,2 millió hordó volt naponta, ez a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint idén 1,2 millió hordóval növekedhet és további 1,2 millió hordóval 2020-ban. Független előrejelző cégek inkább 0,5-1,0 millió hordós napi keresletbővülésre számítanak mindössze. Ez bőven alatta van az elmúlt tíz év 1,6 millió hordó/nap átlagos éves keresletnövekedésének. A 2008-2009-es válság idején a keresletcsökkenés napi 1,5 millió hordót tett ki.

Kiemelt Partnereink