Elemzések Óriási fejlődést hozhat a mesterséges intelligencia és a blockchain együttese

Óriási fejlődést hozhat a mesterséges intelligencia és a blockchain együttese

autopro.hu/H.J. | 2021.01.25 04:19

Óriási fejlődést hozhat a mesterséges intelligencia és a blockchain együttese

Fotó: Pixabay

A gazdaság és az információcsere „újrafeltalálásával” új lehetőségeket nyit a negyedik ipari forradalom előtt a blockchain és a mesterséges intelligencia hatékony ötvözése.

Hirdetés

Az Accenture menedzsment tanácsadó és technológiai szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi vállalat szerint a blockchain és a mesterséges intelligencia összefonódása megnyitja az utat a negyedik ipari forradalom előtt – mégpedig a közgazdaságtan és az információcsere újbóli feltalálásával. De hogyan is kell érteni ezt?

Az említett elemek kombinációja lassan, de biztosan átalakítja az iparágakat és intézményeket világszerte – a vállalat pedig megvizsgálta, hogy miként teremthet új meglátásokat és értéket egy cég számára a blockchain és a mesterséges intelligencia.

Sok a kihívás, de megéri

A két digitális technológia együttes alkalmazása szinergiákat képezhet – habár nagyon sok vállalat számára kihívás lesz ezek alkalmazása. A blockchain segít magasabb szintű hozzáférést biztosítani az adatokhoz, elősegítve ezzel a technológia iránti nagyfokú bizalom kialakulását, valamint a biztonságos alkalmazást – s egyúttal az eredmények javulását is.

Azon vállalatoknak, melyek felismerik a blockchain és a mesterséges intelligencia kombinációjának erejét, összehangolt technológiai műveleteket és bonyolultabb változtatásokat kell véghez vinniük. A felmerülő nehézségek áthidalásához pedig több kulcsfontosságú döntést is alaposan át kell gondolniuk a vezetőknek.

Paul Daugherty, az Accenture igazgatója szerint kritikus fontosságú, hogy a vállalkozások még időben cselekedjenek a mesterséges intelligenciát övező stratégiák kidolgozása érdekében. Ezeknek a stratégiáknak az embereket kell a középpontba helyezni, emellett elengedhetetlen, hogy elkötelezzék magukat az olyan felelősségteljes mesterséges intelligencia-rendszerek fejlesztése mellett, amelyek összhangban vannak az erkölcsi és etikai értékekkel – így a felhasználókat felhatalmazzák, hogy azt tegyék, amihez a legjobban értenek: elképzelni, létrehozni és újítani.

Ipar 4.0

Az Accenture szerint a negyedik ipari forradalom átalakíthatja a globális iparágakat. A mesterséges intelligencia megduplázhatja az éves gazdasági növekedési ütemet és akár 38 százalékkal is növelheti az átlagos jövedelmezőséget 2035-ig. Emellett a munka jellegét is átformálja – új, ember által vezérelt kapcsolatokat teremtve a gépekkel, amelyek akár 40 százalékkal is növelhetik a munka termelékenységét.

A blockchain és a mesterséges intelligencia kombinálásának a következő hatásai lehetnek: energiapazarlás csökkenése; kutatók munkájának megkönnyítése a digitális adatokkal; ellátási lánc hatékonyságának növelése; intelligens eszközök fejlődése; egészségügyi lánc fejlődése.

Az MI a tökéletes partner a blockchain számára

A mesterséges intelligencia alapú rendszereket az adatok mennyisége fogja meghatározni – ezért a vezető technológiai cégek milliárdokat fektettek az adatközpontú vállalatok és képességeik megszerzésére. A mesterséges intelligencia ereje az általa feldolgozható adatokhoz való hozzáféréstől, nagyságától és minőségétől függ.

Tehát, miközben a mesterséges intelligencia újradefiniálja az üzleti elkötelezettség rendszereit, a blokklánc újrakalibrálja a nyilvántartási rendszereket. Ez a két technológia képes lesz a szervezeti határok átalakítására, jelentősen hatékonyabbá téve azok működését. A mesterséges intelligencia és a blockchain együttesen lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy túllépjék a jelenlegi határaikat, és jelentős mennyiségű olyan adathoz férjenek hozzá, amelyekhez eddig nem voltak képesek – írja a Manufacturing oldal.

Kiemelt Partnereink