Elemzések Olaj helyett az akkura pártolnak a szaúdiak

Olaj helyett az akkura pártolnak a szaúdiak

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.01 04:20

Olaj helyett az akkura pártolnak a szaúdiak

Fotó: Lucid Media Room

Számos új, tervezett beruházás révén Szaúd-Arábia lítiumion-ellátási lánca a legfejlettebb lehet a Közel-Keleten. Az olajból élő országokban jelenleg nincs akkumulátor-alapanyag-kapacitás.

Hirdetés

Szaúd-Arábia elektromos járműellátási láncra irányuló törekvésének egyik eleme a kormány által 2016-ban bejelentett Vision 2030 reformterve, ami alapján diverzifikálja a nemzetgazdaságot, hogy az ne csak az olajról szóljon. Bár a szaúdi kormány 2018 óta fektet be az elektromos autóipari ágazatba, annak középső és felsőbb szegmensei még mindig a kezdeti stádiumban vannak.

A szaúdi előny a viszonylag alacsony rezsiköltségekben és az olyan kormányzati ösztönzőkben rejlik, mint az adó-, föld- és tőketámogatás. Minezek ellenére kihívást jelent majd az értéklánc összetett részeihez elegendő műszaki munkaerő beszerzése - mondta Ahmed Mehdi, a Benchmark tanácsadója.

Lítium-feldolgozás

Júniusban az ausztrál startup European Lithium és a szaúd-arábiai Obeikan Investment Group bejelentette, hogy közös vállalatot hoznak létre egy lítium-hidroxid finomító építésére és üzemeltetésére Szaúd-Arábiában. A European Lithium a szaúdi feldolgozójába az ausztriai Wolfsbergben található bányájából származó spodumen feldolgozását fogja végezni.

A lítium-spodumen koncentrátumot kedvezményes áron fogja értékesíteni a közös vállalatnak, amelynek alsó ára 3000, árának felső határa pedig 7000 dollár/tonna lesz a wolfsbergi bánya jelenlegi erőforrásainak élettartama alatt. A Benchmark Lithium Price Assessment szerint a spodumen ára jelenleg tonnánként 3650 dollár körül mozog. A bánya a Benchmark számítása szerint 2030-ig évente 3610 tonna lítiumot termelhet.

Az European Lithium elmondta, hogy a létesítményt úgy fejlesztik ki, hogy megfeleljen a BMW ellátásához szükséges minimális elvárásoknak.

Szaúd-Arábia fejleszti az anódiparát is

Az év elején a Novonix startup vállalat bejelentette, hogy a TAQAT Development szaúdi energetikai vállalattal közös vállalatban 30 ezer tonnás kapacitású grafit anódanyagokat előállító üzemet épít. A Novonix a közös vállalkozás 40 százalékát, a TAQAT pedig a fennmaradó részt fogja birtokolni.

A létesítmény a közel-keleti és észak-afrikai régió piacát fogja ellátni. Az építkezés a tervek szerint 2024-ben kezdődik, a pontos helyszínt még nem jelentették be. A projekt egyik fő előnye, hogy a nyersanyagot Szaúd-Arábiából szerzik be, mégpedig petróleum tűkoksz formájában.

Szaúd-Arábia elektromos járművei

A közel-keleti, észak-afrikai és európai piacokon kívül az új létesítmények valószínűleg Szaúd-Arábia saját elektromosautó-gyártó iparát is kiszolgálják majd. Szaúd-Arábia elektromos járműgyártó ágazata 2022-ben kezdett kialakulni, amikor a Lucid Motors, a szaúdi állami vagyonalap által támogatott kaliforniai autógyártó bejelentette, hogy megépíti első gyárát a királyságban. Ugyanebben az évben indult el az első szaúdi elektromos autómárka, a Ceer, amely szintén a kormány szuverén vagyonalapjának kedvezményezettje.

Ebben a hónapban Szaúd-Arábia egy 5,6 milliárd dolláros szerződést is aláírt a Human Horizons kínai villamosenergia gyártóval egy autóipari kutatásra és fejlesztésre összpontosító közös vállalatról.

A gyártási projektek célja a nemzeti villamosenergia céloknak a teljesítése. Khalid al-Falih szaúdi beruházási miniszter idén azt mondta, hogy az ország 2030-ig évi 500 ezer elektromos autó gyártását tűzte ki célul, míg a Vision 2030 reformterv keretében a tervek szerint 2030-ra a Rijádban közlekedő járművek 30 százaléka elektromos lesz.

Az olaj ettől még továbbra is központi szerepet játszik a királyság gazdaságában. „Szaúd-Arábia még mindig a legalacsonyabb költségű olajtermelő, és az olajexport haszonkulcsa rendkívül magas” - mondta Mehdi.

Az OPEC adatai szerint 2021-ben az olaj Szaúd-Arábia teljes exportbevételének 71 százalékát tette ki – írja a Benchmark Source.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink