Elemzések Ne legyen könnyű préda a gyártósor a hacker számára!

Ne legyen könnyű préda a gyártósor a hacker számára!

autopro.hu/P.B. | 2020.09.16 10:17

Ne legyen könnyű préda a gyártósor a hacker számára!

Fotó: Pexels

Sokszor a könnyen elérhető gyümölcs kategóriájába tartozik a termelési rendszerek feltörése a kiberbűnözők számára, pedig a gyártósorok illetéktelen kézből való irányítása igen komoly fejtörést okozhat az üzemeltetőknek, nem beszélve az adatok ellopásáról. A kibervédelem tehát nagyon fontos része kell, hogy legyen minden modern gyárnak!

Hirdetés

A kiberbiztonság továbbra is az egyik legfontosabb téma a gyáriparban, a digitalizáció térhódításával pedig ez nem is fog változni. Azt a legtöbb üzemeltető már természetesnek veszi, hogy a számítógépeket, informatikai rendszereket megfelelő védelemmel, tűzfalakkal kell ellátni, ugyanakkor az OT (termelési automatizálás) területén még mindig nem beszélhetünk megfelelő védettségről.

Az IndustryWeek által idézett felmérés szerint egyértelmű az előrelépés a területen, a korábbi 15 százalékhoz képest már az OT-üzemeltetők 70 százaléka tartja fontosnak az IT-rendszerekhez hasonló kibervédelmet.

Rengeteg a támadás

Hiába fókuszálnak jobban a biztonságra, a hackerek így is gyakrabban támadják az OT-rendszereket a jelenlegi helyzetben, így próbálják meg kihasználni a nagyobb munkahelyi stresszt és a figyelem megosztását.

A már említett Fortinet-felmérés szerint tízből kilenc üzemeltető tapasztalt illegális behatolást gyárának rendszerében, míg a három vagy több támadást átélt rendszerek aránya 47-ről 65 százalékra emelkedett.

Szigorúbb előírások

Az IndustryWeek cikke szerint az OT-rendszerek védelmének egyik alapja, hogy sokkal szigorúbban kell szabályozni a rendszerhez való hozzáférést. Emellett a veszélyes pontok azonosítása, és a szokatlan jelenségek felügyelete is fontos. Az IT-rendszerek védelméből sokat lehet tanulni, onnan sok alapelemet lehet átvenni.

Kiemelt Partnereink