Elemzések Nagyon könnyen találnak állást a fiatal villamosmérnökök

Nagyon könnyen találnak állást a fiatal villamosmérnökök

autopro.hu | 2015.09.28 11:53

Nagyon könnyen találnak állást a fiatal villamosmérnökök

A fiatal villamosmérnökök több mint fele három állásinterjú után megtalálja első munkahelyét.

Hirdetés

Németországban a villamosmérnökök 53 százaléka talál állás tanulmányai befejezése után öt álláspályázatból és legfeljebb három állásinterjúból. A legtöbb pályakezdő szerint a munkája kreatív és változatos (71 százalék), jó karrierlehetőséget lát benne (61 százalék) és válságbiztos (46 százalék) – írta az automobilwoche.de. Ezek az eredmények a VDE (Német Elektrotechnikusok Szövetsége) 213 fiatal szakember megkérdezésén alapuló felméréséből derültek ki, a résztvevők 88 százalékának öt évnél kevesebb volt a szakmai tapasztalata.

17 százalék számolt be arról, hogy komoly személyes felelőssége is van munkája során, 56 százalék vágyik erre, 26 százalék pedig három éven belül számít ilyen feladatra. A fiatal szakemberek szívesen foglalkoznak a jövő technológiáival: a válaszadók 23 százaléka smart griddel, azaz elektromos okos hálózattal, csaknem egyötödük (19 százalék) pedig az elektromobilitással foglalkozik. Orvosi technológiában 15 százalék, az Ipar 4.0-ban 14 százalék aktív. 12 százalék okos otthonokkal, 9 százalék pedig az okos városokkal foglalkozik.

A mérnöki állás állandó elérhetőséggel, gyakori túlórákkal és hétvégi munkával jár: ezzel a válaszadók negyede értett egyet (24 százalék). Bár szinte minden második válaszadó szerint a család és a barátok fontosabbak a karriernél (ezzel 41 százalék teljesen egyetért, 52 százalék többé-kevésbé) mégis 81 százalék fogadja el, hogy a magánéletben áldozatokat kell hozni a szakmai előmenetel érdekében.

Azonban csak 12 százalék véli úgy, hogy semmit sem tudnak tenni a szakmai feladatok és a család összhangja érdekében. Egy átlagos válaszadó körülbelül tizenegy napon vesz részt külső vagy belső tréningeken egy évben. A kellemes munkahelyi környezet 60 százaléknak fontos, ezen kívül a munkáltató által kínál hosszú távú perspektíva sem közömbös (53 százalék).

A válaszadók 44 százalékának fontos a külföldi gyakorlat. A nemzetközi környezetben végzett munka érdekesebb sokaknak, mint a gyermekgondozásban nyújtott segítség, utóbbira az álláskeresők 15 százaléka figyel. A diákok szívesen mennek egy darabig külföldre dolgozni. Az álláskeresés előtt a német diákok csaknem fele (48 százalék) volt külföldi gyakorlaton, a többség az Egyesült Államokban. A válaszadók 16 százaléka be is fejezett egy félévet külföldön. Szakmai tapasztalatok szerzése érdekében a fiatal szakemberek fele utazna családostól más európai országba vagy az Egyesült Államokba. 41 százalék Ázsiába is elmenne emiatt. Az egyre népszerűbb országok közé tartozik ilyen szempontból Ausztrália, Kanada és Új-Zéland is. A dél- és latin-amerikai országok is egyre vonzóbbak.

Kiemelt Partnereink