Elemzések Mi történt a 45. héten a járműiparban?

Mi történt a 45. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2015.11.06 17:50

Mi történt a 45. héten a járműiparban?

Villamosgyártásba kezdünk, kifaggattuk a kecskeméti autógyár távozó vezetőjét. A VW-botrány egyre nagyobb hólabdaként gurul előre, a debreceni FAG csapágygyártó lett a hónap beruházója. A forint gyengélkedik, magasabb bérekért kiált az ország.

Hirdetés

Gyártók

Új területre lép be a magyar járműgyártás, miután előbb 1 milliárd forint összegű hitelt vett fel a Dunakeszi Járműgyártó, majd alá is írták a spanyol CAF gyártóval az új villamosok összeszereléséről szóló megállapodást.

Öt évre szóló megállapodást írt alá a Rába Járműipari Holding Nyrt. a németországi székhelyű Claas cégcsoporttal, a megkötött szerződéssel a Rába egy úgynevezett osztóműt szállít a Claas gyapotszedő gépeibe.

Miután megírtuk, hogy új vezető érkezik a kecskeméti Mercedes-Benz autógyár élére, interjút készítettünk Thomas Geier leköszönő vezetővel.

A legjobb használt autók 2016-os listáját a TÜV Süd vizsgálatai alapján a Kecskeméten gyártott Mercedes-Benz B-osztály nyerte. A legrosszabbnak az új autók között a Chevrolet Spark bizonyult.

VW-botrány

Belső nyomozás, decentralizálás, stratégia – Matthias Müller, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke bejelentette a válságtervet, avagy a konszern átalakításának öt legfontosabb lépését.

A Volkswagen-csoport a 2014 és 2016 közötti évjáratainak dízel luxusmodelljei esetében is kijátszotta károsanyag-kibocsátás mérését az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint. Ennek fényében újabb győri motorok is érintettek a botrányban.

Ugyanakkor a Volkswagen és az Audi cáfolta, hogy a 3 literes dízelmotorok szabályozó rendszere sértené a vonatkozó szabályokat.

Viszont szabálytalanságot tárt fel a Volkswagen-csoportnál a dízelbotrány miatt indított belső vizsgálat. A német társaság szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértékének meghatározására irányuló eljárásban találtak rendellenességeket, az ügy több százezer autót érinthet. Ami talán a legfontosabb részlet: benzinmotoros modellek is bekerültek a kalapba.

Egyre nagyobb kockázatokkal terheli a cég megítélését az eszkalálódó ügy, ezért a Moody´s leminősítette a konszernt, akik közben leállították a felmerült gyanú miatt a 3 literes V6 dízelmotoros autók értékesítését Észak-Amerikában.

Az USA közlekedési hatósága, az NHTSA azért is vádolja a VW csoportot, mert halálesettel is összefüggésbe hozható a nem teljesen korrektnek ítélt tevékenységük.

A spanyol ipari miniszter szerint a szén-dioxid-kibocsátási értékeket érintő csalás miatt a Volkswagen-csoport akár 50 millió eurót is fizethet az országnak, mert az állam autónként 1000 euróval támogatta az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását.

Míg az amerikai VW-eladásokra egyelőre nem volt hatással a VW-botrány, addig az európai autópiac lendületének csökkenése annak tudható be.

Beszállítók

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért szeptemberi elismeréseit Budapesten: a hónap beruházója a debreceni csapágygyártó, a FAG Magyarország Ipari Kft. lett.

A Hankook Tire Magyarország Kft. immár negyedik éve futó adományprogramjának keretében idén 150 millió forint értékben több mint 2000 abroncs talált gazdára, a kedvezményezettek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat fejér megyei állomásai és megközelítőleg 300 kisebb közhasznú szervezet volt.

Szolgáltatók

Az Automotive Hungary első napján rendezte meg a MAJOSZ a már hagyományosnak mondható beszállítói napját. Klujber Dénes elnök és Németh István főtitkár számolt be a szervezet rendezvényének sikereiről munkatársunknak.

Az autógyártóknak számos üzleti kihívással kell szembenézniük a következő egy-másfél évben. A magyar gazdaságban is kiemelt szerepet játszó iparágnak a piacok hullámzása mellett a vásárlói igények és a realitás közötti szakadékot is kezelnie kell, elsősorban az innováció területén – mondta portálunknak Dezse Margaret, az EY Tranzakciós üzletágának vezető partnere.

365 Opel Vivaro busz talált gazdára az idei Falugondnoki program keretében. Az utolsó autókat a héten adta át az Opel Magyarország a vidéki kistelepülések képviselőinek.

A forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 8192 volt októberben, 33,9 százalékkal több, mint egy éve. A kiugró növekmény a falugazda programban átadott 1800 személyautónak köszönhető.

Átadták a Pacapime Logistics Kft. új logisztikai központját szerdán a mórahalmi ipari parkban, a beruházás csaknem egymilliárd forintba került.

A BKV által korábban megkötött, hetvenöt autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésből csupán negyven új jármű esetében hagyta jóvá a konstrukciót a Fővárosi Közgyűlés szerdán rendkívüli ülésen.

Szervezeti vezetőket kérdeztünk a közelmúltban Győrben tartott duális szakképzési konferencia kapcsán az új rendszer hatásairól, a bekapcsolódás esélyeiről, a szükséges további támogatásokról.

Gazdaság

A magyar gazdaság jó pályán van, a kereskedelem huszonhét hónapja bővül, szeptemberben a hazai kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékkal emelkedett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint.

Ha annyira jól teljesít a gazdaság, a szakszervezetek szerint ideje lenne, hogy ezt a munkavállalók is megérezzék, mielőtt elfogy a hazai munkaerő.

Jövőre is folytatódik a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, várhatóan kétszer 300 milliárd forintos keretösszeggel.

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

Augusztusban a kivitel volumene 6,6, a behozatalé 7,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, az aktívum 21 millió euróval nőtt tavaly augusztushoz viszonyítva, és elérte a 455 millió eurót.

A forint következetesen gyengült a héten az euróhoz képest: a 311-es érték környékéről egészen a 315-ös magasságig repült a mutató, és elemzők szerint valószínűleg nem ez jelenti a következő időszakban a plafont.

Kiemelt Partnereink